Thursday, September 29, 2016

Favourite photos from Zara's 1st birthday photoshoot (konon)

hashtag #THROWBACK#




Photos taken by my darling husband.

Loving the over-exposed effects.

Poooojaan hati. 

Friday, September 9, 2016

Little Zara : Milestones (15 months +)

Assalamualaikum. Hey blog. Lama tidak ketemu. Eh.

Dah lama sebenarnya menyimpan hasrat hati nak menaip sesuatu disini. Namun apakan daya, hasrat hati hanya terpendam di dalam hati. Baru kini mampu ku zahirkan (ewah!).

I just put Zara to sleep. And my husband is out. His laptop just sit there and here I am. In front of his laptop. Typing something, for you (and for me) to read...sooner or later.

Zara is now a toddler, 15 months. Sudah memperoleh kaki, dan hampir ke level berlari-lari anak dalam keadaan menggundah-gulanakan perasaan emak. Suka berjoget,memanjat dan bergembira dan bergempita. Menjerit, kekdahnya. Paling pakar. Pabila ada kemahuan tidak dipenuhi, jerit. Nak lagu, jerit. Nak memusnahkan tv, jerit. Nak menterbalikkan pinggan walaupun dilarang emak, jerit. Nak curah air atas karpet tapi ditegah bapa, jerit. Atau bayi perempuan memang kekdahnya suka menjerit? (Mengenang zaman bayi. But my mother said I was a calm baby; and my daughter is the opposite. HAHA)

Babycenter.com cakap, ini fasa mereka tantrum. Tak mampu mengawal perasaan sendiri. Buat perangai. Sebagai emak, sedang cuba untuk memahami fasa-fasa begini. But sometimes, my blood go upstairs too, you know. Sedang cuba menjadi emak yang mampu bertenang mengawal amukan bayi.

She starts saying few words now. Yang kini difahami ibubapanya. Sebelum ni dia guna German, sekarang alhamdulillah sudah menuju ke jalan yang benar hendaknya. HAHAHA.

So lets check out my dictionary for Zara's language (for now):

Mama/Mamama - Mama
Papa/Papapa - Papa
Tatak - Kakak
Baba/Bababa - Papa (jugak)
Ti - Aki
Dadik - Pakdik
Bas - Bas (tapi tak sure dia faham ke tak bas tu apa. Cuma dia boleh sebut jelas sebab 1 syllable kot)
Toto - Motor
Car - Kereta
Ayam ktok ktok ktok (sambil buat gaya ayam) - Ayam
Dak - Duck
Tet - Cat
Nanak - kadang-kadang maksud dia NAK/TAKNAK. Kena tengok keadaan. HAHAHA.
Pappu - Lampu (HAHAHA)
Pawer - Flower
Yim - Aiskrim
Mam - Makan
Pish - Fish

Sehingga bertemu lagi di episod seterusnya. Doakan Zara membesar dengan sihat, bijak dan solehah. Semoga anda-anda (yang membaca ini) terus gembira dan bahagia dilimpahi nikmat rezeki kurniaan Allah SWT.

Semoga semua urusan kita dipermudahkan di dunia dan akhirat, insyaAllah :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...