Thursday, April 27, 2017

Zara, turning 23 months

Just a quick update on Zara's development for my future reference :)

She is turning 23 months in few days time. OH-EM-GEE nampaknya fasa the special two menghampiri. Sekarang pun dah nampak bayangan betapa special drama yang bakal berlaku kepada golongan bayi baya-baya begini. Mengamuk, menangis secara tak tentu hala. Bisa menggegar hati emak bapak.

Since most of my friends have a child around Zara's age, there are a lot of tips shared on my Facebook timeline. Kadang-kadang sambil lalu nampak post macam mana nak handle those tantrums, why you cannot be angry to your kids around this age, what you must do to calm tour child and banyak lagi lah! Sangat sangat sangat berguna ok uols. Antara rajin atau tak rajin nak baca je. KEKEKE.

Kadang-kadang, rasa geram jugak bila dia menangis mengamuk tak tentu hala. Tapi, pelajaran pertama adalah kita KENA BERTENANG. Bila anak tantrum, jangan lah dengan kita sekali nak tantrum. Of course, susah nak bertenang especially bila badan kita penat mengadap pekerjaan seharian. TAPI, jangan bagi alasan. Walau macam mana pun, kita dulu yang kena bertenang. Then, barulah boleh tenangkan anak. Agitew.

Apasal macam nak bagi tips pulekkkk.

Now, Zara dah mempertingkatkan vocabulary dia. Banyak words baru yang dia dapat. Tapi mak bapak kena beringat sebab around this age, budak akan jadi macam parrot. Dia copy, paste. Direct gitu je. Takde tapis. Sekarang ni kalau ada benda-benda terjatuh tetiba ke atau something yang dia tak suka....

'azimmmmmmm'

NOPE. Bukan nama jejaka idaman malaya. Itu adalah 'astaghfirullahalazim' version Zara. Sebab biasanya kalau dia campak/baling/wrestling apa-apa atau berbuat sesuatu yang menterperanjatkan ibubapanya, itu yg dia dengar dari mulut kitorang.

Nampak tak? Dasar copy cat.

Zara adalah sejenis yang sangat sangat SANGAT suka tengok video dekat Youtube. Awal-awal dulu, dia selalu miming je. Sekarang, dia dah start follow apa yang characters tu cakap. Siap hafal. Phew. Biasanya dia suka tengok video suprise eggs sampai pantang nampak surprise eggs mesti kena beli kalau tak dia bakal memporak perandakan dunia.

Kadang-kadang dengar dia sebut 'one...two...three...' takpun 'a...b...c...' Lega lah hati mak sikit. Nampak gaya boleh dapat nombor satu dalam kelas nanti ni. HAHAHA.

Masih a big fan of songs. Menari, menyanyi dan mengajak ibubapa berjoget. Tak sah kalau tak ajak. Pesen suka berhibur, dia ni.

Kebanyakan haiwan dia dah kenal. Boleh sebut dan boleh buat bunyi. Sering menghiburkan hati ibubapa dengan keletah yang unexpected. HAHA.

Few weeks ago, terjadi musibah. Seronok sangat lompat sampai terjatuh katil dan terhantuk. Bengkak dan lebam bawah mata. Warna ungu OK. Boleh bikin mak trauma. Kasihan sangat. Tapi nampak gaya belum sampai masa dia ambil pengajaran. Masih suka melompat dan memanjat. Tak reti takut.

Semoga Zara membesar menjadi budak yang bijak, solehah dan menyejukkan hati ibubapa.


Sunday, April 23, 2017

WHAT YOU MUST KNOW if you are travelling to Hong Kong

Hey ho! Kakak kembali dengan semangat dan iltizam yang tinggi dan dengan harapan setinggi Gunung Everest supaya ada orang baca entri ni. HAHA.

Usahlah bermadah. Boleh cepat sikit tak?

JIKA JIKA JIKA anda merancang untuk ke Hong Kong...bolehlah gunakan tips yang kakak nak bagi ni. Moga-moga sedikit sebanyak membantu.

1) Tukar duit ke HKD

Di Kuala Lumpur, ada banyak money changer. Rajin-rajinlah check currency rate tuan tuan puan puan. Tapi kalau jenis aiman tak kesah, tukar dekat mana-mana pun boleh sajork. Gitew. Kitorang, KALUT. Last minute punya pekerjaan lagi. Survey punya survey, fikir punya fikir...last last tukar dekat Brem Mall, Kepong. Rate dia, not bad. FYI, duit Hong Kong adalah berupa Hong Kong Dollar. Rate dia lebih kurang macam 50 sen kita = HKD$1. Yang titik perpuluhan lelain tu bergantung pada keadaan. Kehkeh.




2) Passport, NO NEED VISA

Yang mana belum renew passport, jemputlah renew. RM200 untuk 5 tahun mendatang. RM100 untuk golongan bayi. Nak pergi HK tak perlu visa.

3) PARKING MURAH

Siapa sini suka bayar parking mahal? TIPOOO. Mana ada orang suka bayar parking mahal oi! Berdasarkan pembacaan di blog-blog, kami park dekat Putrajaya Central. Berbumbung dan diyakini selamat. Kami naik train ke KLIA 2 dengan bayaran RM9.10 untuk seorang dewasa. Bayi naik train free. Seronok betoi depa ni semua benda free.

Kami parking selama 4 hari 3 malam. Bayaran RM20.00 sahajo. Parking KLCC lagi mahal OK.



4) FLIGHT PERIOD

Flight dari KL - HK dalam 4 jam begitulah hendaknya. Jadi, kalau anda sejenis cepat lapar, orderlah makanan atau bawalah kudap-kudap dalam beg. Jika membawa bayi, get ready for supplies. Bebudak ni kekadang tak beragak jugak waktu lapar diorang.

5) UPON ARRIVAL TO HK

Nanti, flight attendant akan edarkan sejenis dokumen sebelum landing di HK. Sekeping kertas kecik yang muat-muat dalam passport kita je. Nampak macam picisan tapi jangan sesekali engko hilangkan!

Kertas kecil itu akan bertindak sebagai dokumen pengesahan masuk dan keluar Hong Kong. Masa masuk, Kastam akan check dan letak semula dalam passport kita. Nanti masa nak balik, dia nak tengok kertas tu semula. Jadi, jangan sesekali bertindak sembarangan.

Dah takde cop cop passport. Memang kertas kecik tu je yang akan jadi penyelamat dunia.

6) Harga Hotel/ Motel/ dan yang sewaktu dengannya

Let me tell you something, PLEASE BOOK YOURS AS EARLY AS POSSIBLE. Carilah yang Free Cancellation just in case anda sejenis tak tetap pendirian. Boleh guna Trivago atau Booking.com. Tunggu promotion dan buat booking. Semua di hujung jari. Kalau nak lagi secure, cari yang payment upon arrival.

Dekat Hong Kong, harga penginapan adalah TIDAK MURAH. Seriously. Kalau betul nak murah, ada. Tapi nanti pasti anda terkejut beruk dan tidak menyangka hakikat bahawa dunia ini boleh jadi sebegitu kejam.

Hong Kong adalah salah satu bandaraya dengan taraf hidup yang sangat tinggi. Jadi, kita kena bertindak dengan bijak. Silap kitorang, pergi waktu peak season - Chinese New Year. Kononnya nak fefeeling. Tetiba tengok harga hotel, amekaw pengsan.

Lepas survey berhari-hari, kami decide untuk stay dekat area Mongkok. Tak semeriah jika anda stay di Tsim Sha Tsui. Sebab kami travel dengan bayi, jadi perlukan keamanan dunia. Banyak baca review jika stay di Tsim Sha Tsui, pencemaran bunyi agak tidak ketahuan. Tapi, bergantung kepada orang juga.

RM800+ untuk satu bilik dengan 1 katil single + 1 katil double selama 4 hari 3 malam. Cukuplah untuk melepaskan penat berjalan setiap hari. Nak kata selesa, OK lah. Kena terima kenyataan bahawa Hong Kong sudah kekurangan ruang. Jadi, ruang yang ada di dalam bilik tu memang muat-muat aje. Solat di bucu bilik. Memasak di ruang antara 2 katil yang hanya muat muat untuk Zara berdiri. Toilet pun sekadar ada. Tapi lengkap dengan Hot Water juga FREE Wifi yang sepantas kilat. Ada kettle, hair dryer dan aircond.



Ada TV tapi useless untuk orang yang tak tahu Mandarin/Kantonis HAHAHAHAHAHA.

Kitorang banyak berjalan. Memang tak stay dalam bilik pun. So its not a big deal walaupun bilik tu sekangkang kera je. Balik bilik je memang terus terbongkang HAHA.

Kami cuba travel secara paling ekonomi, jadi kalau korang ada budget lebih...boleh je nak go for better hotel. Ada hotel besar-besar juga dekat sana, tapi ongkosnya kenalah besar juga. EHEHEHE.

Nampaknya kena berhenti setakat ini. Princess dah bangun.

Nanti sambung OK. Take care!








Wednesday, April 5, 2017

#KZTRAVEL to Hong Kong - Persediaan untuk travel dengan anak kecil

Assalamualaikum. Yuhuuu.

Hamek kau berzaman tak update. Kononnya berhasrat murni nak istiqomah. Gagal teruk. OK kakak cuba sekali lagi. Kali ni kasik kakak can lagi sekali untuk memulakan entri kakak ke HK (pada Januari lalu) dengan topik PERSEDIAAN KE LUAR NEGARA BERSAMA ANAK KECIL.




1) WEATHER

Check cuaca dekat destinasi anda. Adakah sejuk adakah panas atau suam-suam kuku sahajo. Masa nak pergi HK haritu, 1 month before dah selalu pantau suhu dekat sana. First, sebab bulan Januari dekat sana tengah musim sejuk. Tapi idoklah sejuk sampai - celcius. Paling sejuk pernah tengok dekat weather forecast tu dalam 14C kot. Andddddd sebab kitorang plan nak naik Victoria Peak, so kena buat extra research lah sikit. Kekdahnya, tempat tinggi kan lagi sejoks. Memang pun. Berdasarkan pembacaan iols, sampai 10C boleh jadi kot kat atas tu. Jadi...
  • beli sweater / sweatshirt / jumper / coat / sewaktu dengannya. Kalau dah ada, bagus. Kitorang memang first time travel after so long. Jaket2 yang guna masa dekat Auckland dulu dah entah kemana-mana jadinya kena lah beli baru punya. Sebabkan kitorang travel EKONOMI, beli dekat bundle sajork. Brand new berapa ratus wei. Baik save duit untuk spend dekat sana hewhew. Dekat Ampang Waterfront ada satu kedai bundle besar yang ada macam-macam jenis baju, jaket dan sewaktu dengannya. Nama kedai tu FAMILY BUNDLE. Kekdahnya kedai bundle, kena rajin telek kena rajin pilih. Bak kata pepatah, menang membeli menang memakai. Ewah.
  • kita tak tahu sejauh mana anak kita tahan sejuk. Jadinya, extra precaution untuk dia. Mak Zara over OK sampai beli gloves padahal anak tu tak tergugat pun dek kesejukan ala-ala manjew tu HAHAHAHA. 
2) MEDICATION

Paling penting! Sebabnya kalau jadi apa-apa dekat sana, at least kita ada kit keselamatan diri. Gitu bunyi taknak kalah. Basically, if you/husband/baby ada health issue, make sure bawak semua medication. Yang lain-lain tu basic needs yang boleh dibeli di Watsons, Guardian dan seumpama dengannya. Dekat sana nanti, kot tetiba tersakit ke apa kan senang dah ada semua. 

  • plaster (for adult and baby)
  • minyak panas / balm / minyak angin
  • salonpas / yoko yoko / others
  • panadol actifast 
  • ubat cirit-birit (for adult and baby)
  • koolfever *just in case
  • herbal cream / minyak yu yi / any cream yang baby guna
  • rash / nappy cream for baby 
  • lotion (for dry skin *just in case)
  • vaseline 
  • and the list go on mengikut keperluan anda

3) CLOTHES

Untuk mengelakkan luggage anda overload, plan your clothes. Ada bayi kan? Rancang baju mereka juga. Perempuan dengan never-ending-packing memang sangat sinonim. Rasa macam tak cukup pula baju ni padahal dah terlebih-lebih. Sangat penting untuk plan your clothes supaya tak berasa serabut dengan extra clothings. Juga, untuk memudahkan pergerakan anda. Pakaian untuk last day letak bawahhhhhh sekali. Ikut turutan hari. Senang juga nak cari nanti. 

Untuk baby, bawa satu extra shirt pun dah ok actually. Sebab kita akan berjalan-jalan sepanjang hari. Plus point, dekat sana kita tidaklah berpeluh bagai juara macam di Malaysia. AHAHA. 

4) LUGGAGE / BACKPACK?

Awalnya, kami sangat ambitious. Nak travel dengan 2 backpack je. Satu sorang, plus backpack Zara yang kecik sikit konon nak bawak naik kabin. LOL. Dalam mimpi. Selesai pack satu backpack, rupanya BANYAK LAGI yang belum masuk. Mission failed mission failed. Unloaded. Think. Think. Think. Tak boleh macam ni. Cannot. Kena bawak luggage juga. Sebab stok makanan kena bawakkkkkkkkk. 

See. Sebab makanan, backpack tergadai. AHAHA. Lepas ni kita cerita hal makanan. Kami berakhir dengan 1 backpack, 1 luggage dan 1 backpack Zara. 

5) MAKANAN 

Berdasarkan pembacaan, kebanyakan orang pergi HK akan bawak stok makanan dari Malaysia secara berbondong-bondong. Hal ini adalah kerana...

  • Harga makanan sangat mahal. Terutama di Disneyland. Terperanjat woi tengok harga makanan HKD149 untuk satu set Nasi Goreng. Rela berlapar sampai bilik baru melahap. Dekat restoran halal pun harga makanan boleh tahan. Cuma kitorang pergi juga merasa makan dekat luar sekali sebab masa tu Zara nampak McD. Lepas tu dia duk sebut "fries...fries...fries". Kau mampu ke nak menidakkan seorang bayi?  
  • Nama pun travel secara EKONOMI kan. Maka, get ready to rock! Saya beli multi-functional pot dekat Lazada. Murah je dalam RM30+ macam tu. Boleh guna untuk memasak yang mudah-mudah. Ah kau dekat negara orang tak payah mimpi lah nak buat sambal tumis. HAHA. 
  • Antara yang kami bawa : biskut, roti (letak dalam tupperware untuk elak terpenyek LOL), mi segera, spaghetti, prego cheese & herbs (sedap tak tipu), coklat, cookies untuk Zara, canned tuna, dannnnn apa lagi tah yang pasti dekat nak penuh luggage bab makanan sahaja HAHAHA. 
6) STROLLER

Sesungguhnya beruntunglah kita sebab sekarang ni dah banyak compact and light stroller yang wujud di pasaran. Tak perlu pun yang mahal, yang murah murah pun ada. Kami beli stroller Zara dekat TCE Baby Expo - Booth Sweet Cherry. Gitu spesifik kakak bagi. Before this memang dah ada stroller, tapi jenis yang bulky dan bentuk bassinet. Berat dan besar. Memang idokle akak nak angkut bawak pi travel. So, kami decide untuk beli yang baru dan lebih ringan supaya senang hendak kemana-mana since Zara dah besar kan dan selalunya mood dia nak berjalan sendiri kesana kemari. Senang nak lipat, senang nak bawa kemana-mana. Maka, selamatlah kehidupan kedua ibu bapa tatkala anak nak tido. Sebab Zara ni masih sejenis yang mudah lelap kalau pergi mana-mana. So kalau tak bawak stroller, naya kat mak dia. 11kg ui!

Setakat ini, yang 6 ini je yang kakak boleh fikir. Yang lain nampak gayanya masih tenggelam bersama kapal Titanic HAHAHAHAHA. 

Sehingga ketemu lagi, harapnya. Kihkih. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...