Friday, May 20, 2011

bila coklat mencurah-curah ke ladang gandum

semalam, misi melangsaikan keinginan memakan makanan berasaskan coklat.dalam perkataan yang lebih spesifik, kek coklat.it's my first attempt, really.sebelum ini bersibuk-sibuk dengan mashed potatoes, muffins & cupcakes je.kali ni kasi up level sikit.kot kot boleh buat bisnes kek pulak ke.kau ni memang tetiba je keluar kes bisnes.HAHAHA.

my father called me a business-maniac.pandai buat kuih raya, nak berjual terus kononnya.pandai jahit tepi baju, nak berniaga baju terus dia.pandai ambik gambar, tetiba jadi photographer.HAHA.tapi kebanyakan bisnes bertemakan tetiba.dimana ada customer, disitu tetiba ada bisnes.HAHAHA.

hoi ni bukan blog berniaga.baiklah baiklah entri ni kelaut secara tetiba.tetiba lagi?!HAHAHA.

dan foto tidak mengikut turutan dari awal proses.kenapa.sebab tangan lenguh bancuh adunan kerana tiada hand mixer.kasihan budak-budak perempuan ni.tak perlu kasihan.kami perempuan maskular.HAHAHAHA.


proses pembuatan chocolate topping.aik?kenapakah seperti hilang dua kotak kecil coklat itu?HAHAHAHAHA.

oh ya dekat rumah ni guna hotplate.so macam tak-berapa-reti nak kontrol tahap kepanasan.kalau dapur gas, senang jugak nak kontrol api besar mana et cetera.tapi tak kisahlah.sekurang-kurangnya tak perlu turun naik angkat tong gas tiap-tiap bulan.heee~


dannn tetiba kek dah siap.hah kau sekali masak dua bijik terus.meriah gitu.


realitinya, mustahil nak keluarkan kek dari acuan teddy bear itu bak kata tuan punya acuan.tapi dah nama pun izzati, dah nama pun pertama kali buat kek coklat serupa ini, makanya habis hancur sebijik kek tu aku kerjakan.HAHAHA.tiada lagi rupa teddy bear.


ekspedisi menjirus topping.tampak sungguh indulgence walaupun satu kek hampir hancur aku musnahkan.HAHAHA.


kek tiada rupa


kek bentuk bulat yang nampak seperti Dorayaki saiz XXXXL milik Doraemon


hazelnuts.petang semalam tauke blog telah struggle dengan hazelnuts yang minat terpelanting.I don't know what to do actually.beli hazelnuts secara tetiba tanpa sebarang rancangan hidup.and I decide to use all of them.dan hiris guna pisau secara sebiji sebiji!habis kebas tangan satu petang.




siap.Alhamdulillah.ada seorang teman bilang hiasan atas kek serupa dengan hiasan atas takoyaki.HAHAHA.

boleh dikatakan, percubaan pertama ini agak menjadi.walaupun sebiji kek hancur dikerjakan izzati.tapi yang itulah yang habis dulu.HAHAHA.

p/s: my encik K suka coklat ♥

43 comments:

khairul said...

nk kolat!!

lisa said...

wah nampak sedap...yg teddy bear tue dah jadi mcm bentuk bunge..ok lah tue..hihihi..=)

fareha said...

kepekatan coklat y terlekat dikerongkong.best!best!

sizuka[Izzati] said...

@khairul: sabor je lah :P

sizuka[Izzati] said...

@lisa: hehe alhamdulillah.haha ada lah nmpk cam bunga sikit.hihi.thanks.

sizuka[Izzati] said...

@fareha: kannnnn.akhirnya tercapai hasrat :)

d_tieah said...

Jadilah coco crunch.. Hahaha.. Title kau tu bunyi cam iklan tv.. Ngee :)

*Giler sedap kek tu.. Ni konfem kalah kek kat secret recipe kan???


Entry Terbaru 1 : Al-Fatihah Buat Pemilik Blog Telordibasuh a.k.a Hakim Kamal
Entry Terbaru 2 : Nur Kasih The Movie ; Tonton Bersama Fizz Fairuz

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

meriahhhh...coklet tu ngappp makn woooweee sodappp

sizuka[Izzati] said...

@tieah: hahahaha aku pun nak buat iklan jugak.huehuehue.

hahahaha aku yang kalah kot.first trial nih.

sizuka[Izzati] said...

@mya: ehehehehe sedap sedap.hihi.

❤NazirahMoktar❤ said...

wahhh, sedap la toping die..nak nak nak..coklat tu byk meleh2, memg nmpak sedap hbis..hee

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ah biarlah buruk rupa janji sdap dimakan..yummy..sukanya coklat..merembes dah saliva i neh..

SyuQ said...

waaahhhh
lazatnya!

sizuka[Izzati] said...

@nazirah: hehehe.coklat tu yang menggoda.kekeke.

sizuka[Izzati] said...

@cik betty: hehehe.nanti boleh borong coklat kalo g langkawi.tetiba kan langkawi kena aim.hihi.

sizuka[Izzati] said...

@syuq: hehe belum cuba belum tahu.kalau tak sedap, tak tahu~!

shera haifa said...

OMG.. mcm best.. best x sis?

sizuka[Izzati] said...

hehehe best best.

Ryna Tri Asmara said...

nampak sedap bila sudah coat dengan coklat ! :D yang teddy bear tu lucu. hancur yea, kak ? :) i think, try sapu pan tu dengan mentega so kek senang keluar :)

Ryna Tri Asmara said...

nampak sedap bila sudah coat dengan coklat ! :D yang teddy bear tu lucu. hancur yea, kak ? :) i think, try sapu pan tu dengan mentega so kek senang keluar :)

sizuka[Izzati] said...

hheheeh.dah letak mentega dah tapi maybe sebab acuan tu macam2 sudut sgt.heeeee.

amy syifa said...

weh sedap tuh....! susah x? share resepi? huhu..

♥KellY Eun♥ said...

alaaaaaaaa,,sygnya cik tedddy tuh. sis, sy ingatkan yang pic bawah tuh, sis buat biskut. rypnya cik teddydah tade bentuk lgi. tpi, serius menyelerakan (lari g dapur nak buat jugak). weee~~>_<.

NOOR FATIN said...

sampai ati awak. saya nakkkkkkkkkkkkkkk. hhehe

nabilah_2908 said...

auuuuu....lelehan cokelat itu sangat menggoda...huhuhuh...

ok la tu..even kek hancur...bila dah tutup dgn coklat.. :)

Mama JnJnJ@Sue@Anang said...

ya Allah..coklat cairrrr....tiba-tiba kak teringin jer ngunyah2 coklat mesti sembuh demam neh hehhee

sizuka[Izzati] said...

@amy syifa: complicated jugaklah.sbb bahan2 guna yg ada dekat nz.hehe.insyaAllah nanti share2 :)

sizuka[Izzati] said...

@kelly: hahaha kesian kan teddy tak jadi.kalau tak, mesti comel*eleh perasan*.hihi.kelly mesti terer jugak baking kan.

sizuka[Izzati] said...

@noor fatin: hehehehe.dah habis dah.kekeke.

sizuka[Izzati] said...

@nabilah: aah.kekeke.coklat tu bg cover kemusnahan yg sy bt.kekeke.

sizuka[Izzati] said...

@mama jnj: hehe semoga kak cepat sembuh dari demam :)

NzA said...

comel kek coklat teddy bear tu!!!!!!!ngeh...ngeh...ngeh....

yg penting sedap!!!!!!

sizuka[Izzati] said...

hehehehe.alhamdulillah menjadi jugak.kekeke.thanks kak.

Prince Halilintar said...

nak kke coklat tu...rajin jgk wat kek coklat ni eh..blh la prince tempah nnt...hahaha

sizuka[Izzati] said...

hahahaha bolehhhh

farah booboo said...

sayangnya kek bentuk teddy bear tu tak jadi...anticipating that one actually...hehehe


nway, congrats sis for the successful first try! hehe

sizuka[Izzati] said...

hehehehe thanks farah~!

[z@ck] said...

terus terliur ku tengok =P

sizuka[Izzati] said...

hehehehehe

nik rosmawati said...

wah rajinnya adik akak sorang ni..rupa kek tak penting.asal rasa sedap jea :)

sizuka[Izzati] said...

@sis nik: hehehe alhamdulillah seronok dimakan dgn kwn2 :)

ASaDa RyutaRo said...

semangat giler hiris satu2 hazelnut. nape tak guna lesung batu je? hahaha..

takkan pernah 100% coklat utk topping sempurna semasa dicairkan. mesti ada yang sumbing. kah kah kah..

sizuka[Izzati] said...

@asada: dah lesung batu takde.nak buat camane.

whateverrrrrr~macamlah dia hebat sangat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...