Sunday, May 8, 2011

Maori Experience, awesome! Part 1

Assalamualaikum & Hello!

Maori Experience was super-awesome!sori tak tau macam mana nak mula cerita dengan cara yang paling menarik.HAHA.it was one of our best experiences in New Zealand.

Kia Ora![Hello!]Tena koutou katoa[Greetings to each and everyone of you]Kei te pehea koutou?[How are you?]Kei tei pai [I am well]

gitulah lebih kurang bunyinya bahasa Maori.unique and beautiful.sama macam masyarakat dia.unique and beautiful, especially their voices.meremang bulu roma yaww dengar diorang nyanyi.merdu sangat sampai rasa nak nangis.okay aku over.HAHAHA.

pukul 10, kitorang naik feri ke Waiheke Island.1 jam perjalanan.lepas lama tak naik feri ni,mula senang rasa macam ada rama-rama dalam perut.eh betul ke rama-rama dalam perut?ke tu nervous eh?bantai je lah.mulalah nak bermabukan segala.ingat nak naik deck atas buat aksi titanic, tapi hujanlah pulok.




tak jadi buat titanic, kita camwhoring lah pulak ye tak.HAHA.


mari belajar bahasa Maori.ni dalam pamphlet kitorang dapat dalam feri.

bila sampai je.wah damainya suasana.lepas tu naik shuttle then sampai dekat Marae.


the entrance.so kalau korang tengok kitorang asyik duk jelir-jelir lidah tu kononnya nak ikut orang Maori lah.nak jadi ganas jugak.ganas tapi comel.erks.HAHAHA.

*baru lepas upload gambar dekat Facebook.haruslah dibanjiri notifications.Kamal Effendi tengah meroyan tengok senior dia dah jadi separuh Maori.HAHAHA*

awal-awal sampai, dah mula dengan lagu.lagu ikan paus.comel ok lagu tu.siap joget joget lagi.HAHA.seronok betul.


Danaka, our little hunny bunny :)

lepas lunch, siap solat semua.kitorang tengok cara diorang buat Hangi.Hangi ni maksudnya Earth Oven.masak makanan dalam tanah.tapi takdelah kita kena buat macam pengakap zaman kecik-kecik dulu tu.yang ni guna batu panas dengan steam.diorang bakar batu tu dalam tiga ke empat jam kot.lepas tu batu panas-panas tu jadi base, masukkan makanan yang siap dibungkus, tutup dengan kain basah.lepas tu kambus dengan tanah.


berasap yawww.panas ok.bahang terasa.


hampir solosai proses kambusan.bila dapat makannyo?tunggu dolu.sabau sabau.*rosak bahasa kau izzati*

masa untuk aktivitis aktivitis.


ini group saya.Kahurangi, means Blue.

aktiviti first kitorang...


naik van merah secara beramai-ramai!

HAHA taklah taklah.naik van ni sengaja nak bagi efek dramatik je sebenarnya.aktiviti first kitorang, paddling a.k.a Waka Ama.heeeee~mendayung di lautan gitu.dramatik bukan?


oh ini bukan mendayung.ini melayang ke udara.HAHA.


ini barulah namanya paddling.seronok, best dan adventurous.sekali dipukul ombak, whooooooo berdetak jantung akak.





lepas seronok main tepi pantai, kitorang balik ke Marae dan masuk kelas vokal.HAHA.amboi kau nak lawan akademi fantasia.bukan bukan.kelas menyanyi lagu Maori bersama Gazza:)


Gazza, the guy with tattoos. nampak scary but he's a nice and funny guy.and by the way, he's a teacher :)

seronok sangat dapat belajar lagu yang so melancholic, so nice.ala-ala hawaii gitu.memang adik-beradik pun padahal.melayang jiwa bila nyanyi lagu ni.syok weh.suara tak sedap semua jadi sedap.kalau yang suara dah sedap, jadi lagi super-sedap!





malamnya, tetiba kan dah malam masa untuk keluarkan Hangi tadi.kiralah berapa jam makanan semua tu duduk dalam tanah.lama woooo.tapi hasilnya, nom nom nom.




cakap dah kan, nom nom nom.salad yang atas tu tak masuk dalam Hangi sekali.kalau cakap masuk jugok, nampok benor nipunye.HAHAHA.


dessert; ice-cream, pavlova and cheese cake.yummmmm~pavlova yang ni sedap gila.tak manis sangat + tak bake.fresh yawww.




malamnya, belajar Kapa Haka.tahu Haka?YES yang All Blacks buat sebelum mula match ragbi tu.phewww penat buat muka garang.memang tak boleh senyum.tapi Kapa Haka perempuan punya comel gila.tak garang macam lelaki.garang jugak, tapi garang ayu ayu gitu.masyarakat Maori guna Haka untuk takutkan musuh diorang masa zaman perang dulu-dulu.haruslah musuh jadi kecut perut.menakutkan kot tengok muka diorang bila buat Haka.kitorang yang menengok ni pun seram sejuk je rasa.

habis Kapa Haka, kitorang belajar main Poi dengan Stick Games.seronok!tetiba ada pulak Marae Idol.happening habis.semua menyanyi lagu zaman sekolah rendah dulu.HAHAHA.most activities kitorang buat dalam Marae *tengok gambar atas*.

hari first dah best gila, harus tak sabar nak tunggu hari second.tapi petang hari second, kitorang dah nak balik Auckland semula T___T.tapi takpelah kan.pengalaman sukar dicari.

few things I like about Maori culture, are the values and the significance of things around them. contohnya, it's important for the men to protect the women.kenapa?kenapa?

When you educate a man, you educate one person. But when you educate a woman, you educate a generation. (Gazza, 07May2011, Waiheke Island).

bila saya dengar dia cakap macam ni, terus meremang bulu roma.serius tak tipu.ada banyak lagi advices, values yang diorang cerita semalam.tapi takkan semua nak sebut dekat sini ye tak.semua ada dalam hati.ecewahhhhhhh.

malam tadi, tengok bintang.cantik sangat.diorang bercerita pasal bintang, macam mana orang zaman dulu-dulu navigate arah guna bintang, sejarah nama New Zealand dan tentang nama-nama tempat dekat NZ ni.kenapa nama macam tu, atas sebab apa nama dia macam tu.paling best, bila dapat tahu pasal sejarah Rangitoto.



malam tu, tidur lena dalam Marae.tidur ramai-ramai atas tilam macam dekat rumah tok bila balik kampung.perempuan je lah tapi.lelaki semua tidur dalam library, kot.tapi atas tilam jugaklah.suasana kampung gitu.harmoni je perasaan.

nanti sambung Part 2 pulak ok.E noho ra![Goodbye]

p/s: by the way, HAPPY MOTHER'S DAY kepada warga ibu-ibu sekalian :)

28 comments:

farah_areRa said...

gila seronok seniors g jenjalan! kitorg dok mereput dlm bilik!!ahhaa
btw,,baju yg last tue,,mmg beli tuk ousemates sekalien ke apa?
senang wat boria ea??=p

sizuka[Izzati] said...

haha.aktiviti weekend ni je.lepas ni tah bila lagi tah.kekeke.

baju tu?HAHAHA.beli dkt Aussie aritu.alang2 murah.semua bantai beli.HAHA.boria?mane de ptandingan dh nk msuk.talent night abes dah.haha.

i am S!L4H.. said...

gilak punye byk gambaaaaaaa.
haihhhhhhhh nak ikottttttt

mira mir said...

la!!!!!!! we shud do boria la hari tuue waktu talent nite!!!!!!

sizuka[Izzati] said...

@silah: banyak gila kan.HAHAHAHAHA.nak ikot apenyeee.dah balik dah pun.

sizuka[Izzati] said...

@mira: HAHAHA sabor je lah.takdenye teringin nak masuk talent night.segan yawww.

NzA said...

menakutkan tgk cikgu bertattoo camtu...

sizuka[Izzati] said...

hehe tapi dia nice :)

amy syifa said...

heh..gile jeles tgk gmbar2 bdk sorg ni ambik! cntik sgt2..ajar2..

amy syifa said...

heh..gile jeles tgk gmbar2 bdk sorg ni ambik! cntik sgt2..ajar2..

Prince Halilintar said...

memang pengalaman yg menarik..prince tgk gambar pon dah teruja..best nye..diorg panggang daging ke dlm tanah tu??cikgu die tatu satu bdn takut tgk..

ciEk NiENa said...

wah, nampak besh sangat.. huhu.. pengalaman kt tempat orang la katakan.. hehe.. tiap kali bukak blog awak, musti sya berimaginasi ke Aussie.. HUHU..

❤NazirahMoktar❤ said...

wahh, best nye jalan2.. :) kite pegi memg tak merasa kot nak pegi

mira mir said...

memg ceq segan -_-" sebab tu la teet..... haha

sizuka[Izzati] said...

@amy syifa: hehe thanks.nanti kite belajar sesama eh :)

sizuka[Izzati] said...

@prince: hehe bestttttttttttt.aah ada daging, sayur, kentang etc.sedap sedap.

nmpk menakutkan kan.tp dia baik.kelakar pulak tu.heee~

sizuka[Izzati] said...

@ciek niena: hehe.nz lah cik niena.

sizuka[Izzati] said...

@nazirah: hehe insyaAllah semoga nazirah dimurahkan rezeki :)

sizuka[Izzati] said...

@mira: sabor je lahhhhh.HAHA.

Kamal Effendi said...

amboih ngumpat retisssssssss ye :P

suka naa datin2 bersama puan seri dan PA2 jalan2 pakai baju boria. hahahahaha

sizuka[Izzati] said...

HAHAHAHA.aah ngumpat retisssss.baru meletopz~!

haruslah.bukan sume org ada baju boria.HAHAHA.

merahitujambu said...

perggghhh seronok sgt tu!!!

sizuka[Izzati] said...

hehe memang seronok~!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

seronotnya kamu ya sizuka..ini kenangan yg sgt berharga..

sizuka[Izzati] said...

hehe.best.alhamdulillah :)

HaFizaH aYu said...

teruja tgk kmu jalan2 sambil wat xtvt tu sumer..

sizuka[Izzati] said...

hehehe :)

Mama JnJ said...

seronoknyaaaa..gambar2 superb!...
cikgu tu nmpk camm garang...tapi dia baik kan hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...