Monday, May 9, 2011

Maori Experience, super awesome! Part 2 :)

untuk Part 1, boleh klik sini.

Ata Marie~![Good Morning!]



our morning started with the voice of this little sunshine, Danaka.dengar bunyi bising-bising, dia terus keluar bilik.mula-mula jenguk je, sambil buat muka comel.bukan main sengihnya.


takde orang yang tak suka Danaka, si kecil bulat ini.sampai khairul yang tak pernah jumpa Danaka langsung pun boleh buat Danaka jadi profile picture.saborrr je lah.

breakfast secara meriah
.nom nom nom.actually tiap-tiap kali makan memang meriah.penuh pinggan yawww.tak kisahlah kau gemuk ke kurus ke sederhana ke.walaupun banyak salad.tapi salad bagus untuk kesihatan, tahu.


sarapan bagus untuk kesihatan.maka, jangan skip sarapan.padahal diri sendiri pun selalu miss je sarapan sebab khusyuk sangat blogwalking.HAHAHA.

lepas sarapan, merayau dengan kamera.bateri tinggal satu bar.T_____________T.namun, sempat bergambar dengan Gazza :)


kacak-kacak je semua orang kan.SABAR, jangan gelojoh kalau nak puji orang.tengok next photo.


i told yaaaaa.HAHAHA.OMG nak terpengsan tengok muka sendiri.patutnya muka kena garang.tengok muka sendiri, macam mengejek orang ada jugak.HAHAHA.

selepas itu [tetiba kan skema] kitorang mengayam ketupat!ketupat lah sangat.gelang je padahal.tapi gelang yang menyerupai ketupat.errr faham ke?masyarakat Maori guna daun nama Haratiki kalau tak silap untuk buat benda-benda anyaman ni.kuat yawww daun dia.macam mengkuang, tapi bukan mengkuang.William [tukang ajar menganyam] cakap daun ni ada dekat New Zealand je.



*nama tukang ajar paddling semalam Tony.hilang ingatan sekejap HAHA*

selepas beberapa belas minit, bertungkus lumus sekreatif mungkin bersama dedaunan hijauuuuuuuuu.jeng jeng!


ini masih bertungkus lumus.sekejap.


jeng jeng jeng!Aten, si tangan kurus & Izzati, si tangan gemok bersama gelang Haratiki mereka!


habis menganyam gelang, masa untuk screen printing.gali-gali harta karun pakaian dalam beg, akhirnya Tshirt OMGku menjadi mangsa.


that's not my finger.jari saya lagi gemok.HAHAHA.actually ada je gambar saya tengah buat screen printing.tapi muka nak serius sangat macam tengah uruskan harta benda negara.kahkah.


yay~!

habis screen printing, anak-anak dara dan jejaka sekalian duduk di birai tangga sambil buat Poi.apekah itu Poi?


ini Poi.digunakan dalam persembahan oleh masyarakat Maori pada zaman sekarang.zaman dahulu, digunakan sebagai alat pembantu senaman untuk menguatkan pergelangan tangan supaya senang melibas parang dan pedang ketika berperang.errrk.tapi obviously yang untuk persembahan ni ringan je.dalam benda putih tu ada kapas.belit belit masuk tali, then ikat.lepas tu pusinglah nak buat macam Rambo ke Rango ke.ikut suka kauuu.HAHA.

sebelum balik, bebudak lelaki sempat buat Kapa Haka dengan Gazza.nanti saya upload video.tapi later lah okay.mana yang nak tengok izzati berHaka tu, tak dapek den nak nolong.bateri kamera habis.tetiba kan padahal takde kaitan.HAHAHA.

berkemas, lunch, nyanyi lagu ikan paus, kutip beg, ambik gambar group dan naik shuttle ke jeti.


We had such a great experience.Kia Ora~!


p/s: nanti kalau dapat anak perempuan, nak ikat rambut dia macam ni lah jugak.comel kot.


comel tak?HAHAHA.

23 comments:

Nailah Azman said...

Pic paling bawah sekaliiiiiiiii yang tak boleh blahhhhhhhhhhh!! Hahahaha.

NAK RANTAI BURUNG HANTU!!!

sizuka[Izzati] said...

HAHAHAHA.nak cakap comel la tuuu :P

iye iye.dah terpahat dalam kepala ni.HAHAHA.

fareha said...

qualified to be a Maorian aye

sizuka[Izzati] said...

yeahhhh.half-maori perhaps.HAHA.dapat anak macam Danaka, comel wehhh.

nabilah_2908 said...

mcm sama jer rupa budak kecik tu..dgn gambar yg paling last tu..hehehehe..... ;)

ubi said...

pic yg kat bwk dekat oversea jgk ke?..hehe

sizuka[Izzati] said...

@nabilah: hehehe ye ke?auwww malu.*lempang diri sendiri* HAHAHA.

sizuka[Izzati] said...

@ubi: oh tidakkkkkkkkkkkkk.yg tu dekat kampung aja dongggg.dekat pahang sana.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

seronoknya kamu..jauh berjalan bnyk pengalaman..

jgn lupa ambil kalau sudi:


Saya Dapat Award dan Passing Kepada Kamu

sizuka[Izzati] said...

@cik betty: hehe.baik!nanti sy amik :)

cik hani said...

WAW...bestnya g jln2..

unik gelang daun tu..

watkan satu..

hikhik..

suka tgk gmbr korang riang2 g melawat tu

syafiqzac said...

comelzzz sgt

sizuka[Izzati] said...

@cik hani: hehe bulehhh kena cari daun mengkuang dulu.kehkeh.

thanks :)

@chapix: kannnnnn.

adrina razali said...

gambar kopi tuh paling awesome :D suka tgok gmbr kt blog nie sume lawa-lawa .

Mama JnJ said...

kiut budak tu huhuu..kalu jajang mmg x boleh dan xnak ikat rambut..puas pujuk huhuu..
bestnya pglman mcm di negeri org...

amy syifa said...

nak gelang..nak gelang..nak gelang..huhu

sizuka[Izzati] said...

@adrina razali: hehe.thankssssss :)

sizuka[Izzati] said...

@mama jnj: kiut kan?hehe.kalo jajang buat mesti comel jugak.heeeee.

sizuka[Izzati] said...

@amy syifa: haha nanti sy buatkan bg adiah grad okeh :D

Kamal Effendi said...

dah ade iras2 danaka tu pic yg bawah. hahahahahahahaha

sizuka[Izzati] said...

HAHAHAHA ada potensi anak akak jd comel camtu lah ye.HAHAHAHA.

amy syifa said...

zati~on saje...sy tunggu gelang tuh! tp x blh wat dari daun tau,kena wat dgn riben la....huhu.. =)

sizuka[Izzati] said...

hahahaha.kena beli riben lah pulak ye?baiklah.kena try dulu ni.takut terbelit tangan sendiri.HAHAHA.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...