Sunday, May 15, 2011

if you want to buy a DSLR...

3 things to consider:
  • price range
antara perkara paling penting yang perlu diconsiderkan.kerana ianya boleh dikira salah satu investment yang terbesar dalam hidup.tersilap langkah, sesat jalan.tersilap invest, kena turun laut jala ikan.kalau boleh melabur secara besar-besaran, teruskan.kalau hanya mampu membuat pelaburan secara kecil-kecilan, don't worry.mula dengan biasa, nanti murah rezeki boleh invest kepada yang lebih hebat.yang penting, ikut kemampuan diri.jangan ikut orang lain.ah dia punya kamera lagi power rangers, aku kena beli yang lebih power rangers daripada dia.JANGAN.nanti kalau kena turun laut jala ikan, padan muka.
  • brand
rajin-rajin baca review.sebelum pilih kamera mana yang hendak dibeli, fikir dulu jenama apa yang hendak dituju.bukan hendak melimitkan pilihan, cuma untuk mengecilkan skop pilihan supaya tidak menjadi rambang mata dan emosi apabila keliru hendak pilih antara Canon atau Nikon.HAHAHA.I am a Nikonian by the way.tanya saya hendak beli DSLR jenama apa, straight away I'll say NIKON!tiada siaran ulangan, tiada pokemon digimon.bab ini, aku tetap pendirian.HAHA.
  • reason to buy (e.g leisure, serious photography etc..)
awal-awal, memang kebanyakan berfikiran hanya beli DSLR untuk gambar cantik dan mengagumkan.namun, di pertengahan jalan anda akan mula berasa suatu perasaan ganjil.seronoknya kalau dapat tangkap gambar view cantik-cantik dan menggamit kalbu.seronoknya dapat berniaga gambar et cetera.amaran: matlamat hidup sering bertukar, sama seperti matlamat memiliki sebuah DSLR.

from my point of view;

I am a Nikonian, and mine is D60.boleh dikira sebagai kamera yang agak ago-go kerana Nikon dah banyak mengeluarkan kamera-kamera yang lebih freshies.paling latest, D5100.it's awesome, I must say.so yang nak beli DSLR, check this out.tak dilupakan, D3100.good camera too, yes.some of my friends are using this.nice HD video yawww.and these two are perfect for beginners.

people always talking about how awesome D90 is.yes I admit, it is AWESOME.but probably not very suitable for beginners.boleh je nak beli tapinya.but remember to study your manual and practice.know and learn your camera.jangan beli lepas tu simpan dalam beg buat ikan pekasam.it is a big investment, people.

kalau buat jugak, memang joe jambul.

no matter what camera you are using, it is about your skills...and passion to capture the moments.

hope this helps.oh ya, more info about understanding DSLR camera click here.nice and helpful website.

p/s: we need one Canonian here.I know nothing about Canon.sorry about that.heee~

24 comments:

NzA said...

suami akak dh 2 thn beli dslr n baru2 ni je brsemangat ikuti kursus di ILP...hi...

sizuka[Izzati] said...

hehehe.ada jugak gunanya kan.bila belajar baru dapat discover semua benda pasal kamera :D

Chempaka Sari said...

bf akk beli d90..akk kagum dgn beliau sbb before beliau beli tuh, beliau dh byk blaja psl photography...huhu...

khairul said...

good3 :)

mira mir said...

wish in progress. hee ^^ thanks k zati, really need this

Imran@Copenhagen said...

Just bought a NIkon d3100. yes nice HD video, but some pc not support the image

Att Ashburn said...

im a canonian btw haha. oh betul. waktu mula2 beli dslr nak amik gambar cantik je. tp pastu rajin pulak upgrade sane sini haha

sizuka[Izzati] said...

@chempaka sari: hehe baguslah dah study dulu.bermaksud beliau dah prepare sepenuhnya sebelum buat investment:)

sizuka[Izzati] said...

@khairul: thanks :)

sizuka[Izzati] said...

@mira mir: hehehe welcome to the club~!harap2 tercapai hasrat mira tu :)

sizuka[Izzati] said...

@Imran: niceeeee.agree.really?sabor je lah.

sizuka[Izzati] said...

@att: yay ada orang setuju~!hihi :P

bunga said...

bunga ad agak teringin nak beli..hehe..tapi lum mampu g.,.hakaha

miss faten said...

I STILL WANT TO BUY DSLR ONLY FOR GETTING GOOD IMAGES :DD

Tapi masih lagi menabung impian. Cehwahhhh!!

Btw nice one darling!
Once my impian dah terkabul, apa - apa I tanya youu :33

Mama JnJnJ said...

belum ada plan nak beli apa-apa kamera this time...time kerja nanti kot thehehhee

bilalah nak kerja tuuu..

sizuka[Izzati] said...

@bunga: hehe takpe boleh menabung dulu.sikit2 lama2 jd bukit.heee~

sizuka[Izzati] said...

@miss faten: HAHAHA kita tengok matlamat tu stay ke tak :P

selamat menabung~!heeee.no worries.always available to help.selagi mampu bernafas insyaAllah.

sizuka[Izzati] said...

@mama jnj: hehehehe insyaAllah semoga tercapai hasrat :)

fAdZ JunIOr said...

wahh2!!bley ka tlong angkatkn nikon satu utk cik kazen dcni..kat sne kan murah2..hehehehe

sizuka[Izzati] said...

kannnnnnn.pitih mari.hahaha.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak salu berangan nk ada dslr tp husband akak kt bkn nya pandai pon nk guna..wuwuwuwu..sedih

sizuka[Izzati] said...

hehehe takpe akak study dulu.nanti dah khatam konpem boleh beli punya :D

Prince Halilintar said...

a lot thanks sizuka..camne ley xpasan entri ni..prince aim D90..prince dah biase pakai yg type ni..complete set price die dlm 3++++ la..yes, it's Awesome dat y prince nk yg ni..hehe

sizuka[Izzati] said...

hehehe.sama-sama.selamat membeli dan selamat menjadi salah seorang Nikonian~!:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...