di Auckland tiada bazar ramadhan.carilah dekat ceruk mana pun belum tentu anda jumpa bazar ramadhan di sini.100 markah jika anda jumpa.haha.sebut tentang iftar, untuk muslimin ada disediakan iftar dekat surau berdekatan universiti.tetapi muslimin sahaja.sebab?sebab masjid agak kecil*solat jumaat pun buat dua jemaah*jadi agak tidak mampu untuk menampung sejumlah muslimat yang agak ramai.baiklah.ayat izzati dah macam orang tulis artikel dalam suratkhabar.bertukar!*lagi*haha.jadi kitorang sesama gadis-gadis ini penyelesaiannya adalah memasak sendiri.YES MEMASAK SENDIRI.
sewaktu weekdays, adalah mustahil untuk memasak bersungguh-sungguh sewaktu berbuka.menu biasa antara ramyun*sila google*atau mi bersama sup sayur masakan sendiri.itu makanan ruji.eh bukan.makanan orang bujang.ewah ewah.haha.sini tak tahu mana nak cari kurma.mungkin ada dan mungkin mahal.semalam saya bukak puasa dengan strawberry*strawberry murah masa winter*.OMG.macam awesome kan.tapi kalau ada kurma lebih baik mungkin.
jadi weekend adalah hari terbaik untuk mentonjolkan skill memasak.hostel saya yang bernama HUIA ini adalah self-catered hostel.yakni disini tiada orang yang menyediakan makanan untuk kami.itu alhamdulillah sebab boleh sesuka hati nak makan apa.makanan orang putih tak sedap [pada pandangan saya] sebab selera saya ni memang sangat melayu.lain hari kita cerita pasal makanan orang putih okay.ini episod masakan melayu.haha.orang putih jarang memasak.itu lagi satu fakta sahih dari izzati.jadi kitchen itu adalah saya dan Fareha yang punya.haha.baiklah mari melihat hasil masakan konon professional izzati dan fareha.
ayam masak lemak cili api.dapat idea masa tengah blogwalking semalam.jadi inilah dia.ayam masak lemak cili api keluaran Auckland.chewahh.haha.sangat berpuas hati sebab sedap yummy yummy.oh OH oh.sila jangan banding dengan yang ada dekat Msia please.sebab dekat sini barang-barang sangat limited dan ntah ceruk mana nak cari.jadi kami hanya memasak secara apa-yang-patut dan menjadi kreatif.tapi menjadi sangat sedap macam ini adalah sangat brilliant.emak, anakmu sudah pandai masak.lauk sampingan adalah sayur goreng kicap.itu digabungkan dengan masak lemak cili api dan nasi putih panas adalah sangat awesome.terima kasih emak sebab pos rice cooker dari Msia.hehe~
dua entri izzati dekat bawah tu asyik tulis penutup tentang air seringgit dekat bazar ramadhan di larkin.haha baiklah.semalam dapat minum air laici.memang ho-liau!tetibaaa.haha.air laici je pun.dan DALAM TIN je pun.tapi sangat alhamdulillah.HAHAHA.baiklah nak tahu kenapa saya gelak?tengok laici tu dalam bekas apa.YES dalam tupperware.itu sebab saya cakap kami berbuka cara orang bujang.tak pernah teringat nak beli jag sebab still duduk hostel jadi tak rasa benda tu penting.tunggu pindah rumah nantilah mungkin.tapi minum air laici dari dalam tupperware adalah sangat cool.sangat cool untuk orang bujang.haha~
semalam sambil memasak bercerita dengan Fareha tentang 'tempoyak'.Fareha teringin nak makan asam pedas tempoyak ikan.jadi saya cakap dekat dia 'carilah tempoyak.aku boleh masak.' tak tipu.asam pedas tempoyak especially ikan patin ialah my area of expertise.gituhhh~tapi dekat sini mustahil nak jumpa ikan patin.mungkin akan cuba dengan ikan snapper.nantilah bukan sekarang.lagi satu durian ialah super-mahal.dahlah beku T___T.saya dengan fareha berasal dari negeri yang berlainan [saya Pahang-fareha Terengganu] dengan loghat yang agak lain dengan sedikit persamaaan.tetibaaa...
izzati : 'eh kau sebut tempoyak tu 'tempoyak' ke?'
fareha: taklah.lain.
izzati: aku sebut tepoyok.
fareha: aku sebut lagi pendek.poyok.
lepas tu dua-dua gelak macam nak pengsan.hahaha.kalau cerita pasal loghat memang seronok.sebab loghat Pahang dengan Terengganu tak jauh beza.heeee~
*lagi*sini takde abc rock.korang memang rock.tetibaaaaaa~
sewaktu weekdays, adalah mustahil untuk memasak bersungguh-sungguh sewaktu berbuka.menu biasa antara ramyun*sila google*atau mi bersama sup sayur masakan sendiri.itu makanan ruji.eh bukan.makanan orang bujang.ewah ewah.haha.sini tak tahu mana nak cari kurma.mungkin ada dan mungkin mahal.semalam saya bukak puasa dengan strawberry*strawberry murah masa winter*.OMG.macam awesome kan.tapi kalau ada kurma lebih baik mungkin.
jadi weekend adalah hari terbaik untuk mentonjolkan skill memasak.hostel saya yang bernama HUIA ini adalah self-catered hostel.yakni disini tiada orang yang menyediakan makanan untuk kami.itu alhamdulillah sebab boleh sesuka hati nak makan apa.makanan orang putih tak sedap [pada pandangan saya] sebab selera saya ni memang sangat melayu.lain hari kita cerita pasal makanan orang putih okay.ini episod masakan melayu.haha.orang putih jarang memasak.itu lagi satu fakta sahih dari izzati.jadi kitchen itu adalah saya dan Fareha yang punya.haha.baiklah mari melihat hasil masakan konon professional izzati dan fareha.
ayam masak lemak cili api.dapat idea masa tengah blogwalking semalam.jadi inilah dia.ayam masak lemak cili api keluaran Auckland.chewahh.haha.sangat berpuas hati sebab sedap yummy yummy.oh OH oh.sila jangan banding dengan yang ada dekat Msia please.sebab dekat sini barang-barang sangat limited dan ntah ceruk mana nak cari.jadi kami hanya memasak secara apa-yang-patut dan menjadi kreatif.tapi menjadi sangat sedap macam ini adalah sangat brilliant.emak, anakmu sudah pandai masak.lauk sampingan adalah sayur goreng kicap.itu digabungkan dengan masak lemak cili api dan nasi putih panas adalah sangat awesome.terima kasih emak sebab pos rice cooker dari Msia.hehe~
dua entri izzati dekat bawah tu asyik tulis penutup tentang air seringgit dekat bazar ramadhan di larkin.haha baiklah.semalam dapat minum air laici.memang ho-liau!tetibaaa.haha.air laici je pun.dan DALAM TIN je pun.tapi sangat alhamdulillah.HAHAHA.baiklah nak tahu kenapa saya gelak?tengok laici tu dalam bekas apa.YES dalam tupperware.itu sebab saya cakap kami berbuka cara orang bujang.tak pernah teringat nak beli jag sebab still duduk hostel jadi tak rasa benda tu penting.tunggu pindah rumah nantilah mungkin.tapi minum air laici dari dalam tupperware adalah sangat cool.sangat cool untuk orang bujang.haha~
semalam sambil memasak bercerita dengan Fareha tentang 'tempoyak'.Fareha teringin nak makan asam pedas tempoyak ikan.jadi saya cakap dekat dia 'carilah tempoyak.aku boleh masak.' tak tipu.asam pedas tempoyak especially ikan patin ialah my area of expertise.gituhhh~tapi dekat sini mustahil nak jumpa ikan patin.mungkin akan cuba dengan ikan snapper.nantilah bukan sekarang.lagi satu durian ialah super-mahal.dahlah beku T___T.saya dengan fareha berasal dari negeri yang berlainan [saya Pahang-fareha Terengganu] dengan loghat yang agak lain dengan sedikit persamaaan.tetibaaa...
izzati : 'eh kau sebut tempoyak tu 'tempoyak' ke?'
fareha: taklah.lain.
izzati: aku sebut tepoyok.
fareha: aku sebut lagi pendek.poyok.
lepas tu dua-dua gelak macam nak pengsan.hahaha.kalau cerita pasal loghat memang seronok.sebab loghat Pahang dengan Terengganu tak jauh beza.heeee~
*lagi*sini takde abc rock.korang memang rock.tetibaaaaaa~