Tuesday, December 14, 2010

muffin yummmmmy~

harituuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, saya janji dengan Cik Sara nak kongsi resipi muffin pisang.Cik Sara!gomen-nasai!lepas sepuluh hari baru teringat.hehehe.almaklumlah, saya ni banyak sangat benda nak kena ingat HAHAHA apabenda.

actually, resepi ni saya google jugak mulanya, siap tulis dalam buku nota masakan akak yaww.aicewahhh memasak nak bernota ye.dalam kelas taknak tulis nota pulak hahahaha.masa tu, memang rajin sangatlah main tepung dengan oven sampai boleh pulak terfikir tua nanti mungkin aku boleh bukak kedai muffin.

apabendalahhhh yang izzati duk mengarut dari tadi.soriiiiii!terlajak perahu boleh diundur, terlajak kereta kebal, tak tahulah boleh undur ke tak.hahaha.

okay okay.ini resipi muffin pisang sebetulnya.janji tak ada kereta kebal dah.resipi ni betul-betul untuk 12 bijik muffin bersamaan satu tray muffin yang besau tuh.tapi biasanya ada lebih jugak.dunia ini mana ada yang sempurna, kan?

a) 3 biji pisang masak dilenyek [yang warna kuning tau, bukan ijau.nanti muffin jadi coffin.ahahaha.nak guna pisang apa, i have no idea.agaknya, pisang yang manis-manis tuh kot.dekat sini, saya main guna pisang yang jual dekat supermarket tu je.hahaha~]
b) 3 cawan tepung naik sendiri
c) 1 1/2 cawan susu segar
d) 1 1/2 cawan gula [ikut selera masing-masing, nak manis tambah sikit.kalau taknak meninggal sebab diabetes, kurangkan sikit.memasak mesti bijak.ahaha~]
e) 1/2 cawan minyak masak [soya, canola, mazola, cap buruh, cap pisau, cap apa lagi ada...]
  • campurkan semua bahan KECUALI tepung naik sendiri dalam satu mangkuk besar.guna sudu/ senduk, kacau sampai sebati okay.mula-mula, ianya akan nampak sedikit yucky sebab minyak masak tu.tapi PERCAYALAH, akhir sekali ianya akan menjadi oh ini muffin rupanya?sedapnya...siapalah yang buat ni?ahahaha~
  • kemudian, masukkan tepung secara perlahan-lahan & bersopan-santun sambil mengadun kesemua bahan-bahan itu sehingga sebati.
  • PASTIKAN semua bahan-bahan itu sebati.jangan bagi ada ketul-ketul.biar tekstur dia nampak soft + nice je.gituh kan tetiba izzati bercakap pasal tekstur.ahahaha~
  • masukkan dalam acuan muffin.jangan sampai penuh okay sebab nanti muffin tuh akan menaik.bakar pada suhu 180 darjah celcius, selama 20 minit.nanti korang boleh check samada dah masak ke belum/warna dah cukup brown ke belum.masa tu boleh adjust sendiri.
  • bila dah masak, sejukkan then dah boleh hias :)
biasanya, saya guna chocolate sauce & strawberry.yeah memanglah kan sekarang ni dalam semua entri izzati pun ada sebut strawberry.ahahaha.

macam inilah lebih kurang hasilnya nanti.

masa ni pun sebenarnya ingat ingat lupa resipinya.tak jumpa buku nota HAHAHA.tapi Alhamdulillah menjadi jugak.Faten tanya kenapa empat bijik je.ahahaha.ini buat ambik gambar saja dong sayangggggg.yang buat makan, tak payah decorate mehhh.masuk mulut terosssssss.ahahaha~

well, selamat mencuba!

10 comments:

♛ Kerani Sekolah ♛ said...

amboi, pndai buat kek lagi..hihi..best2, makan muffin..tpi pisang sedap ke??

NIA said...

kehkeh.bestttttttt.trylah!:D

miaTheSeducer said...

rajin btol akak msk..preparation nk kawen??haha

NIA said...

gitulah gamaknye mira oihhhh.tua dah nih.*batuk*.ahahaha~

HaN WarreN said...

wah pandainya wat muffin... jagik muffin tak pas masak?? hehehe

NIA said...

jadikkkkkk.tu yg leh bt kedai tuh.kakaka~

Mama JnJnJ@Sue@Anang said...

muffin nyam..nyam

header tuuuuu..memang prolah hehe cantik ;-)

NIA said...

hehehehe.thanks sis :)

TunTeja said...

hokayh.sile send muffin tu kat sekaip boleh x? kakakaka :p

NIA said...

ahahahaha.mcm mission impossible~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...