Monday, April 23, 2012

Mari Belajar Bersama Sizuka: Tutorial combine gambar secara awesome.

tajuk berbunyi bombastik, I know.

Assalamualaikum.

sekian lama tak muncul dengan tutorial, petang ini entah apalah mimpi di siang hari tetiba aku teringat kata janji manisku tak lama dahulu - tutorial combine gambar secara awesome.perkataan 'awesome' ditokok tambah oleh aku tanpa sebab.hanya ingin menyedapkan tajuk.I remember Amy Syifa asked me to make a tutorial, few times she asked me.sori Amy, kakak bukan ignore tau.cuma kakak selalu ingat ingat lupa.biasalah, umur dah meningkat cenggini.*ayat nak pasrah*.sudahlah umur meningkat, sibuk pula.

I'm in the middle of doing my research report which I need to submit TOMORROW.membuat tutorial ketika ini adalah kerja gila.tapi sebenarnya aku melarikan diri dari menjadi gila dek aura statistik dan bar graph serta carta pai.aku hampir hilang kewarasan.serius.

tapi sekarang aku kembali waras.dan marilah kita bertutorial oh yeah *joget*.

kita mulakan dengan Bismillah supaya ilmu yang dikongsi hari ini membawa keberkatan.

First thing first, Photoscape.kalau sudah ada, bagus.kalau belum ada, pergi download sepantas kuda.

sudah ada perisian Photoscape yang awesome?

Klik Photoscape dan skrin anda akan berupa begini.


Abaikan icon yang lain, Klik PAGE [dalam kotak merah jambu]

dan di skrin adik kakak, akan muncul pemandangan seperti ini, tanpa tulisan yang diedit menggunakan Paint secara cincai.namun hakikatnya, yang cincai ini adalah alat bantu belajar.


(a)pilih satu gambar, kemudian click-hold-drag ke mana-mana kotak yang anda suka.aktiviti ini adalah seperti mengisi tempat kosong sesuka hatimu.SEBELUM ITU, pastikan anda sudah pilih template yang digemari.lihat sebelah kanan anda, sungguh banyak pilihan template![sekarang kita tahu pekerjaan cincai ini angkara siapa HAHA].
(b) anda berhak menentukan warna background, saiz gambar dan margin frame.kerana Photoscape mengamalkan cara hidup demokratik.

setelah itu, anda akan dapat melihat pemandangan sebegini pula.template yang anda pilih sudah dipenuhi foto-foto igauan.auww~
NOTE: dalam kotak-kotak tu, anda boleh adjust foto-foto anda.nak kekanan sikit, kekiri sikit,keatas kebawah.pendek kata, semua arah pun boleh.


mari bercerita tentang margin frame.margin frame ni range dia from 0-40.dalam bahasa mudah, tahap ketebalan frame untuk template anda.LIHAT.contoh diatas, margin frame nya adalah 10.

LIHAT pula contoh dibawah.


ini pula, margin frame nya adalah 40.berketebalan hampir sama dengan mantel bumi.HARHAR.

nampak beza kan?sekali lagi, anda berhak memilih mengikut citarasa tersendiri.

sesudah berpuas hati dengan hasil kreativiti sendiri, pilih samada mahu SAVE atau EDIT.jika anda pilih SAVE, sila baca (1).jika anda pilih EDIT, sila baca (2).

(1) Pelajaran kita tamat disini.sehingga kita berjumpa lagi.
(2) Tunggu jangan balik lagi.pelajaran kita belum tamat.



jika anda pilih EDIT, klik EDIT.

secara automatis, anda akan dibawa ke halaman Editor.


untuk editing di bahagian Editor, anda boleh merujuk tutorial-tutorial sebelum ini :)

sudah selesai.senang je kan?hehe.
selamat mencuba!*macam tukang masak lah pulak*

p/s: when there's a will, there's a way.do not afraid to try because fear always go against your will.





next tutorial, kita belajar camana nak combine gambar macam ni pulak ye :)

17 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh thanx..tutorial ni berguna sgt..akak selalu gak nak combinekan photo tp akak terus guna editor je..x berani nk klik yg page tu..

sizuka[Izzati] said...

@cik betty: sama-sama hehehe.

sekarang dah tahu kan?boleh combine gambar bebanyak heeee.

amy syifa said...

thank youuuuuuu ! thanks curi masa anda utk buat tutorial ini..huhuu.. sgt2 suka!

apsal ayat2 anda sngguh bombastik ari ini? hahaa..

p/s - can't wait for d next tuto, x sabar nak edit mcm gmbr diary of his n her tuhh =)

sizuka[Izzati] said...

@amy syifa: ehehe sama-sama.

ayat bombastik penangan assignment KAHKAH.

p/s: yezza.tungguuuuuuuuuuu :D

NzA said...

thanks...tutorial yg sgt berguna..akak biasa klik kt "editor" tu je kalau trlebih rajin........ngee....

[wani_mn] said...

<--- FAIL bab-bab mengedit gambar. hahaha

CheNamNam said...

wahh hebak nehhh..camner kiter nak masukkan transparen watermark tuh plak yer..eh tertanya pulakk..hahaha..hakak dah try taruk tapi tak moh lahh..hahahah ntah aper haku buatt..:P

btw ko dah balik mesia ker dik?

cIk JanNah said...

jannah kalau edit gambar mmg pakai photoscape. senang! tak payah susah2 berat loadig bukak photoshop. hehe!

Si BuDaK KaChAk said...

tutorial yg power dr photoG yg power....huhuhuhu....tq....

=)

Nailah Azman said...

Assalamualaikum.

Dik, Akak nak tanya, Akak selalu gak guna photoscape ni tapi bila Akak upload kat blog and besarkan, gambar jadi pecah-pecah. Why ek?

sizuka[Izzati] said...

@kak nza :hehe senang kn guna editor.sama sama kak :)

@wani_mn: boleh blajar hehe.when there's a will,there's a way :)

@akak cnn: nnti sy bt tutorial utk jwb soalan akak ea.
Balik bulan 11 aritu heee.

sizuka[Izzati] said...

@cik jannah: senang kn?hehe.

@si budak kachak:eh mane de heeee.
Sama sama :)

@kak nailah: wsalam.sebab size kot tu.bila akak save saiz kecik,then akak besarkan,mmg pecah.nnti sy bt tutorial tlg akak ea :)

lieynanilaz said...

nak kena download photoscape dulu..lain ke dengan adobe photoshop..kat pc ni ada adobe photoshop tapi tak penah guna lagi..huhu.

sizuka[Izzati] said...

@leiynanilaz: yep kena download dulu.hehe.

Photoshop dgn photoscape lain.function pun berbeza,tapi photoscape lebih mudah dan simple.heeeee.

[sutera kasih] said...

photoscape the best !

Nur-nba said...

Bagus tutorial ni..

cik violet said...

cepat2 wat tutorial gamba yg last tu. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...