Monday, February 1, 2016

New Year

Its freaking 1st of February already...seriously...with the title?

Nevahhh mind. 

Assalamualaikum. Hello hi wassup wassup yo yo.

Alhamdulillah untuk nikmat kehidupan yang tidak terhingga oleh Tuhan Yang Maha Agung. Masih disini, masih berupaya menghirup oksigen dan melepaskan karbon dioksida seperti homo sapiens yang lainnya. Nope. Not a scientist. Just using flowery language, heh. 

Babies are sleeping (husband is a baby too!). And I am here, still awake and typing this. 

Time flies so fast! Dah Februari dah! Like OMJAY we started school a month ago but my class' decoration is sad. Sendu. I pasted colourful boards on the not-so-pretty walls but they are empty. Totally blank. No information, nothing. Just.colourful.boards. Need to work on the materials! Gawshhhh. Saved so many teaching materials from FB (thanks Mark Zuckenberg for your invention!) and the net, of course. But they sat still in my waiting-to-die phone. Nampaknya kena guna printer suami untuk proses cetakan bahan sekolah isterinya yang comel ini! 

My baby is growing rapidly. This girl, is a gangsta. Main redah, main terjah. Dah few times jatuh katil (kusssss semangat emak, nak). But Alhamdulillah everything is OK, I observed her for more than 24 hours. Tak suka selimut, this girl. Either selimut tu tak cute, tak best atau sebab dia kepanasan dek bahang elnino yang melanda negara. Suka makan. Enjoying oats, brown rice, sweet potatoes, bananas, kiwis, apples, carrots, pumpkins and broccoli(?). Brocco still in (?) cos macam tak berapa sure lagi. Tried few times macam dia dah approve tapi ada masa dia buat muka yuck. So macam half half lah. Boleh pulak kan HAHAHA. Loveeeeeee cold foods. Semua yang keluar dari fridge tu dia suka. Even grains (oats and brown rice) pun dia prefer yang sejuk. So I have to prepare grains the night before, lepas tu masuk fridge. Esoknya papa dia just ambil je dalam fridge masa nak makan. Easy peasy! For fruits and vege usually I made a batch on Saturday. Pilihlah samada nak go for one type or few types of puree. Biasa buat dua jenis. This week I tried kiwi. Ada lagi satu bullet. So maybe esok kena restock another batch. Biasa kalau buat satu batch, dapatlah isi few bullets. Few bullets boleh tahan beberapa hari depends macam mana guna. Either feed it right away or mix it with oats or brown rice. 
                     
       
Zara has one tooth now. Not a toothless anymore. Nope hasn't bite me, yet. She tried, but I have a superpower where I can sense her wanting-to-test-my-tooth face. So she's officially teething now. Hopefully she will grow pretty healthy teeth! 

Bergolek, berguling, meniarap, mengensot, menonggeng, berpaut nak berdiri; checked. Pantang letak dalam cot, terus paut dekat kayu penghadang tu, berdiri. Kekadang sesuka hati lepas satu tangan, kekadang dedua sekali lepas lepas tu tertonggeng. Tapi dia maintain dengan muka i dont care dia tu lah. Nangis, tapi lepas tu rileks. 

                     
    
We introduced songs to her when she was four months old (kot). Masa tu just the basics (Twinkle Twinkle Little Star, Snowflakes, Hokey Pokey from the Super Simple Songs on Youtube). Kemudian maju sikit Old Mc Donald Had A Farm, B.I.N.G.O dan lain lain lagu dari Super Simple Songs. Nyanyi sambil menari, suka sangat. Bukan dia nyanyi menari, emak bapak dia yang nyanyi menari. Dia jadi tukang tonton, tukang ketawa, tukang seronok. Bila dia 6 bulan, kitorang start cari apps yang sesuai dan berfaedah untuk perkembangan bayi (wah gitchu). Banyakkkk download apps tapi sikit sangat yang boleh guna. Ada yang kena download extras, beli add ons semua. Peninglah! 

                                     

Lepas check here and there, apps from Fisher Price yang paling OK. So download few apps from Fisher Price. Mula-mula omaknya download banyak sangat yang kena touch and all. Budak kecik ni pulak tak lepas stage lagi. Tengah sebok tepuk tepuk sana sini tak ada hala tuju (Kekadang tepuk muka papa dia yang tengah tido KAHKAH mujurlah bayi kalau tak mesti kena tepuk semula). So doesn't make sense. I give up. Satu hari, balik dari sekolah tengok iPad eh eh eh new apps lah. Wau banyaknya wau interaktifnya. Credit goes to my husband. Ada storybooks and songs. Zara suka sangat sangat sangat. Especially yang ada lagu ABC, numbers dengan shapes tuh. Keluar je lagu ABC tu kemahen menyengih macam dapat hadiah bonanza, budak ni. 

Businesses are going well, too. InsyaAllah stepping further around this month. Sekarang masih huru-hara. Tak nampak cahaya. Semoga lepas cuti CNY ni kami beroleh cahaya. Yelah kan dah banyak melantak limau nanti kalau tak nampak cahaya jugak tak tahulah HAHA. 

Should stop now. By the way, esok iols cuti Hari Wilayah. Hewhew. 

Take care, guys. 

2 comments:

Sarah Aishah said...

banyak dah perkembangan zara.

NIA said...

Kan.moga jd kenangan masa depan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...