Friday, April 8, 2011

mari belajar bersama sizuka: how to make a classic photo using Photoscape

Assalamualaikum & Hello :)

Kampus melabuhkan tirai sementara.cuti Easter & mid-semester bermula, tapi masih punya kelas Primary Maths next week.T____T sabor aje lah.by the way, one week to go for our Australia trip :)

minggu ni, saya rajin sikit buat tutorial.ecehhhhhh.minggu depan pun agaknya blog kau ni penuh tutorial lagi kot.sebabnya nanti blog ni kena tinggal 5 hari.maka, nantikan entri auto-publish dari saya.have fun!tetiba :P

baiklah.untuk mengelakkan penyakit merepek berjangkit, marilah ke tutorial fotografi kita untuk hari ini :)

How to make a Classic Photo using Photoscape.

The main focus is playing around with colours and tone :)

By the way, siapa-siapa yang tak ada Photoscape jangan lupa download dekat sini dulu okay.jangan gundah-gulana, tidak perlu bayar.FREE weh FREE.barang FREE jangan ditolak.kan?


Hai.Nama saya Photoscape.

Klik EDITOR, and you are more than ready to go.yihaaaaaaaaaaaaaa arebaaaa arebaaaaa!

1) Get a photo of you...or your friend...or siapa-siapa aje lah yang ada dalam gambar tu.


Hey!I've got my camera in the photo![ORIGINAL]

2) Macam ni lah rupa Photoscape bila korang dah load gambar wajah rahsia hati pilihan korang tuh.phewit phewit HAHAHA.menunjukkan, ia sudah bersiap sedia untuk 'pembedahan plastik' also known as editing.

kalau nak pilih gambar yang korang nak edit, just klik folder-folder kuning yang dekat atas sebelah kiri sana.jangan cuak dulu.HAHA.bila cuak, semua benda tak jadi.

dah bertenang semua?bagus.



3) [kotak oren] biasanya, lepas saya load gambar memang saya terus klik Auto Level & Auto Contrast sebab peratus untuk gambar anda menjadi better than before adalah agak tinggi.NAMUN, certain gambar yang dah cantik kadang-kadang tak perlu pun Auto Level & Auto Contrast ni.ianya tak wajib, tapi saya buat-buat macam wajib.HAHA tak tak tak.listen to your heart and sight.kalau sedap mata memandang, harus.kalau rasa semak je, tak payah buat.ok?



4) Colour Balance.this is the place to play around with colours.SHOW TIME!!tetiba kan HAHA.

saya biasa guna rumus warna ini.
10% Red
10% Green
-10% Yellow

wah kau dah macam rumus matematik sekali baca.HAHA.

dan gambar anda akan bertukar menjadi seperti ini.



korang pun boleh buat rumus sendiri jugak.ikut sedap mata memandang.kalau nak try test pun boleh main klik je glider tu.then tengok gambar jadi macam mana.manalah tahu tetiba nanti gambar korang jadi lagi fantastik bombastik dari gambar-gambar saya.hehe.

yang ni pun boleh guna jugak.it depends on your interest :)



5) Deepen.



saya biasa guna Deepen bila saya nak 'pekat'kan sikit warna dalam gambar tu.biasanya kalau nak edit gambar bagi nampak klasik, memang saya guna Deepen.level dia, buat ikut sedap mata memandang.because it's your photo.so you are the one who are going to decide everything.seperti seorang emak memilih baju sekolah untuk anaknya.HAHAHA perumpaan aku memang selalu ke laut.

6) Darken

kadang-kadang orang tak pernah terfikir pun nak guna Darken bila edit gambar.

apahal pulak kau ni ajar guna Darken.gua nak muka gua putih melepak ah dalam gambar.baru kacak.


hey hey hey hey soul sister.sabarlah dulu.hish rendam kepala dalam sinki mau?



HANYA guna Darken apabila gambar korang nampak terlalu terang menyerlah macam disuluh dengan spotlight.what i mean is, bila gambar tu cerah sangat sampai nampak macam fake.gelapkan ia.NOTE: gambar berpotensi tinggi untuk menjadi cerah secara palsu lepas korang Deepen [High Level].

7) Film Effect

klasik juga bermaksud dramatik.dramatik klasik dan klasik dramatik.adik beradik belaka.sekarang, dapat agak tak apa kaitan adik beradik klasik dramatik ni dengan Film Effect?



Film Effect ada 6 jenis kesemuanya. Cinema, Cross Process, Velvia, Provia, Portra & Agfa.my favourite, Cinema & Agfa.tapi, guna Film Effect tak boleh over excited.don't mix up the effects.kalau tak, nanti gambar jadi gila.habis semua effects kau nak letak dekat aku.kau ni tahu tak hukum mengubah kejadian Tuhan?HAHAHA pengsan tak.

yang penting, jangan over.bersederhana sahaja.

lepas tu adjustlah mana yang patut.nak gelap sikit ke, nak cerah sikit ke.nak deepkan lagi warna or what so ever.

SAVE.

Photoscape akan ada simpan Original Copy.jangan risau :)

okay.rasanya itu je kot untuk sesi borak-borak petang kita hari ini.HAHA.

TIPS: sebenarnya editing ni tak perlu pun nak ikut turutan.ikut suka hati masing-masing je.sebab at the end, insyaAllah gambar tu akan turn out different than before.one thing to always remember when you edit your photo, listen to your heart and sight.if at the end of the day, you fall in love with your own photos, it is a BIG success.


Selamat Mencuba!
Si Tangan Gemok


32 comments:

Prince Halilintar said...

thanks you sizuka..byk tips ni..prince nk bljr edit2 ni..hehe

❤NazirahMoktar❤ said...

suke2..macam gmbar dlm tumblr..time kasih izzati :)

Schubert Serenade said...

sukaaaaaaaaaaaa gila tutor ni okay!!thanks zati...kiss kt pipi u like 100million times!!!haha:p

Nor Adzwaty Rokkafella said...

ya...surely rite...i pn blh...

sizuka[Izzati] said...

@prince halilintar: hehe no worries.more than happy to help.hihi.

sizuka[Izzati] said...

@nazirah mokhtar: hehehe sama2 nazirah.selamat mencuba!

sizuka[Izzati] said...

@schubert serenade: hahahaha.your welcome :).erks.HAHAHA.thanks!

sizuka[Izzati] said...

@nor adzwaty: yep yep.semua pun boleh :)

NzA said...

TQ...blm sempat study lg nie...nnti lain kali dtg study lg....

sizuka[Izzati] said...

hehehehe.baiklah sis :)

chenta said...

dulu zaman study, sgt rajin edit mengedit ni..sekarang dah malas dah...dah tak sempat :(

sizuka[Izzati] said...

hehehe.takpe.biasalah tu.busy kerja kan.hehe.

Mama JnJ said...

akak pun guna ni.kalu photoshop...fenin fenin akak

sizuka[Izzati] said...

hehehehe.samalah.sy pun xreti gne photoshop.huhu~

cik hani said...

hey cik sizukaaa....


nice sharing..

tp ada kemuskilan laaa..

kalu gambar dr handpone leh gak ke edit kt photoscape??

xcantek je bila try wt..


sedih ^^^

senydream said...

waaah rjin tol wak tutorialni..btw thanks sngt coz sy mmg suke nk edit2 pic ni cme xthu jek cmner nk gne sfwre2 ni sume,hukhuk..:)

sizuka[Izzati] said...

@cik hani: hehe boleh je.tp kena guna cara edit yg betul.takleh over.heee~

@seny: hehehe.no worries :)

asliner said...

whao..
nasib baik ade entri ini..
boleh belajar macam mane nak gune photoscape..
sebab selama nie guke picasa je..=)

sizuka[Izzati] said...

@asliner: hehehe.selamat mencuba!

baincardin said...

thank you for sharing ^_^

sizuka[Izzati] said...

my pleasure :)

NOOR FATIN said...

wah. sy sempat try lagi! ekekekeek. thanx sizuka!!

misz molecule said...

sy dh ada photoscape ni.


tp xpenah pun nak ejas bhgian kaler.


now, i know that it's important to make ur pics become BOOmBASTIK rite??hahah

Hana_Hide said...

Yeah...sudah ada kolum ngajor...kena cari app photoscape lah lepas ni...TQ

sizuka[Izzati] said...

@noor fatin: no worries!more than happy to help!hihi~

sizuka[Izzati] said...

@misz molecule: haha.tak ada pun nak bombastik sgt.sikit2 je.natural pun cun jugak :)

sizuka[Izzati] said...

@hana_hide: hehehe.cari cari.nnti belajar sama2.

fatalist said...

aku mugkin perlukan tutorial face to face lps ni..kan, seronot sgtttss

sizuka[Izzati] said...

kannnn.aku pun seronots jugaks.kihkih.

i am S!L4H.. said...

gapo dio nih. ape beza nye? *blur*

sizuka[Izzati] said...

bg gmbr jd lg classic lah, silah.

i am S!L4H.. said...

owwwwww. oww. heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...