Tuesday, April 19, 2011

mari belajar bersama sizuka : tutorial 4

Tutorial 4: setting the right angle when you snap a picture.oleh sebab tajuk tutorial kali ni panjang sangat, maka dekat title post saya letak tutorial 4 je.HAHA.jimat ruang, jimat kos [?].

now, tell me what do you think about this photo...


gambar A

and try to compare it with this one...


gambar B

saya teka, kemungkinan anda, anda & anda akan ada lebih feel kepada gambar B.kenapa?because of the angle of the photo, most probably.TAPI, ianya ialah suatu kemungkinan sahaja, bukan kesimpulan ok.

mungkin juga, ada yang lagi suka & tertawan hati dengan gambar A, bukan gambar B.ye tak?kenapa?sebabnya beauty lies in the eyes of the beholder.HAHAHA tak tak tak.sebabnya, lain orang lain feeling & lain orang lain pendapat.kau rasa Edward Cullen kacak?aku rasa tak.Sean Biggerstaff lebih kacak.macam itulah contohnya.HAHAHA.

siapa-siapa yang suka/punya Tumblr, haruslah selalu terjumpa gambar-gambar yang membuatkan kita rasa seperti tercampak ke dalam foto.errr faham tidak macam mana perasaan tu?ibaratnya macam makna tersirat dari foto tu sampai ke hati.tu diaaaa keluar dah ayat kebabom dia.HAHAHA.

kadang-kadang, sudut yang kita pilih bila kita snap gambar SANGAT menentukan sejauh mana gambar yang kita snap tu memukau penonton-penonton gambar.kalau ada yang rajin study pasal basic photography, mesti korang tahu pasal Rule Of Thirds.

basically, bukan nak kata kalau kita letak objek dekat tengah, gambar jadi tak cantik tak kebabom.tapi, kalau kita ikut Rule of Thirds ni...hish tak taulah nak cakap macam mana.macam dapat rasa seni gambar tu tau.i am bad at explaining things.i made it worst.HAHA.

sebab tu, kalau korang tengok gambar yang saya publish dalam blog ni, kebanyakannya semua objek saya letak tepi.KONON nak bagi nampak seni dia tu.ecehhhhhhh.samalah macam ini...



just imagine IF I put her at the center of this photo.tak jadi dramatiklah gambar ni, ye tak?

NOTE: tapi bukan semua gambar nak kena letak objek dekat tepi.actually, it depends on you.ikut kesesuaian objek apa yang jadi fokus gambar korang :)

Hope this helps.

Kalau ada soalan, jangan malu jangan segan, nanti sesat jalan :P

p/s: hari ini, mungkin cik sizuka si tukang tulis sudah tiba di Sydney.besok flight balik Auckland~!petang lah tapinya T___T.

11 comments:

baincardin said...

Welcoming my new header. ^_^

Ryna Tri Asmara said...

tetttt~ saya nampak nama sean biggerstaff dalam entri kak sizuka B-) kakkkkk~ saya peminat tegar sean biggerstaff dari darjah lima ! :D hahahaha~ my crush dari harry potter movies :B hehehe~

Prince Halilintar said...

prince dpt paham ape yg sizuka nak sampaikan kat entri ni..nice info..tapi tgk situasi objek tu camne jgk kan..

cik ubi said...

yess..angle amik pic ni penting..

pernah ade slot kat tv3 sal ni..awesome la ko!..hehe

misz molecule said...

beb..yg kamera hari tu pun..


mode i ada yg takde..


pe2 pun suka sgt2 tuto sinin..


but takde mase lg..



sori lame xtdg.lil bit busy

NzA said...

suka gambar B cz nmpk bunga tu cam trsusun ckit n backgroundnya buat bunga nmpk lebih ceria....

cIk JanNah said...

setuju. selalu kalau amek gmbar dari angle tepi mesti lebih cun dari center. :P

Schubert Serenade said...

betul2........xdramatik la kalo letak kakak tu kt tengah2 gmbor..haha...:p

and gmbr2 u memang cntik..dah rse budak ART:p

sizuka[Izzati] said...

@baincardin: siyes cool~!

@ryna: HAHAHA for real?kita berkongsi cinta nampaknya.HAHAHA.

@prince: yep.depends macam mana prince nak gambar tu dihasilkan :)

sizuka[Izzati] said...

@cik ubi: whoahhh gitu ye.sekadar berkongsi kongsi :)

@misz molecule: oh ya?mybe ada je tapi nama dia lain kot.hehe.takpe no worries :)

@sis nza: hehe thanks sis for the opinion :)

sizuka[Izzati] said...

@cik jannah: hehehe setuju!

@schubert serenade: HAHAHA.haruslah.nama pun budak ART :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...