Wednesday, April 6, 2011

mari belajar bersama sizuka : creative photography using your compact camera :)

Assalamualaikum & hello :)

Sebagai pembuka tirai tutorial fotografi bersama sizuka ecehhhhhhhhhhhhhhhh.kita mulakan dengan Bismillahirrahmanirrahim :)

actually, kalau tak guna DSLR pun kita dah boleh snap gambar yang so-dramatik guna compact camera.kata kunci: love and learn about your camera.

Bahan-bahan yang diperlukan :


  • one compact camera [bukan Samsung je tau.mana-mana pun boleh.Sony ke Lumix ke et cetera.so jangan tetiba oh no tak ada compact camera samsung!janganlah gitu,awak]
  • desire to learn
main focus: close-up photo






cari setting close-up dalam setting kamera korang.that's why I said before, learn about your camera.jangan takut nak godek-godek kamera.satu lagi, jangan berat tulang nak belek manual.kadang-kadang, belajar dari manual pun boleh tolong korang menguasai kamera.chewahhhhhh.

certain kamera, ada setting macro.sama spesies dengan close-up lah tu.haaaaa kalau dah jumpa, tekan OK :)



supaya objek yang korang nak fokuskan tu betul-betul jadi main focus of the photo, pastikan kotak-kotak yang ada dalam skrin tu berwarna hijau.kalau warna merah, adjust lagi sampai dia jadi warna hijau.practices make perfect :)

SNAP!



next tutorial, tentang macam mana nak buat gambar jadi dramatik.kehkeh.yes DRAMATIK.contohnya, dari gambar atas ni kepada gambar bawah ni.



p/s: satu lagi perkara penting dalam creative photography ialah angle bila snap gambar.to be continue in next next tutorial :)



Hopefully this tutorial helps you to capture good photos :).Thank you and Best of Luck!

20 comments:

NzA said...

TQ 4sharing..akak ni kalu snap pic main hentam semacam jerr.hi....

sizuka[Izzati] said...

hehehe.kekadang bila hentam pun gmbr bleh jd cntik jugak:)

Ryna Tri Asmara said...

kak sizuka ! :D nice photography lesson. sambung lagi k :)

btw, i always use macro juga :) i even have super macro. heee~ :)

jangan lupa sambung tau.

Nor Adzwaty Rokkafella said...

nice one...actually sy pun guna compact ft camera handphone...compact sy Olympus...dia xda close up but macro n super macro ada...but kualiti gambar x la sehebat samsung or lumix...anyway still ada editing software yg byk mbantu touch up sana sini yg kureng tu hehehe

bunga said...

oo..tq..n paling suka kamera pink tu..hehee

misz molecule said...

dear, i have dinner on thursday.


thanks 4 sharing.



hope my pics will all look nice!

AdaNaz87 said...

seni yang penting. guna camera jenis apa pun, diedit dengan software apa pun, kalau berseni, hasilnya memang superb! (:

sizuka[Izzati] said...

@ryna: hehe iyeeeee.insyaAllah akak buat tiap2 minggu :)

stay tune!super-macro tu haruslah lebih hebat kot :P

sizuka[Izzati] said...

@nor adzwaty : hehehe.Olympus pun nice ape.samsung ni so so je lah.tone warna tak deep sangat.hihi.

kekadang pandai editing pun boleh buat gambar jadi cantik :)setuju 101%

sizuka[Izzati] said...

@cik bunga: kihkih.thanks :)kamera sulung tuh :P

sizuka[Izzati] said...

@misz molecule: hooooooohooooo!tak sabar nak tengok gambar cantik!selamat ber'dinner'!

sizuka[Izzati] said...

@adaNaz87: hehe setuju!

Dayana Nasir said...

best info :) tapi selalu memang malas nak setting2 sebab nak amik gambar nak cepat je so memang guna mode auto je. huhu

sizuka[Izzati] said...

@Dayana Nasir: hehehe.kalau nak cepat haruslah auto paling senang.ni kalau nak suka-suka bolehlah kot :)

Ryna Tri Asmara said...

sudi² la tengok hasil close up shots saya, kak sizuka :D

http://rynaowhryna.blogspot.com/2011/04/kotak-hijau-misteri.html

sizuka[Izzati] said...

okay~!

i am S!L4H.. said...

siz, pnjm baby pink. agk2 sejam bape dollar erh?

sizuka[Izzati] said...

HAHAHAHA.nak bayar dollar ke?bulehhhh~

Rye Skema said...

I love your photos and tutorials. You are such a great photographer ^^

sizuka[Izzati] said...

Thanks Rye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...