Thursday, June 9, 2016

Zara turns 1

2 Jun 2015 - 2 Jun 2016. 
Satu tahun berlalu. Zara is one year old already. Time flies so fast! 

Siapa sangka dah setahun rupanya bayi perempuanku ini. Sekejap benar rasa. Macam baru semalam je bersalin? TETIBA. Tapi pengalaman bersalin masih segar di ingatan (ada samar-samar sikit). Terima kasih HKL. Terima kasih doktor dan nurse2 bertugas syif malam 2 Jun 2015 kerana bersabar dengan perangai tak semengah first-time-mother ini. HAHA. 

Nur Zara Khairina | 02 June 2015 | 10.11 pm

Nope. Tak ada birthday party pun. Sebab 1st Birthday Party is toooo mainstream. LOL. Kasihanlah birthday girl tak dapat merasa kek harijadinya sendiri sebab umur 1 tahun kan belum boleh makan gula (WAH STRICTNYA MOTHER NI HAHA).

On 2nd June 2016, we were at my parent's house. Maktok dengan Aki excited nak celebrate birthday cucunda sulung. Sebelum kitorang balik lagi dah whatsapp...

'next week kita pergi Kuantan main bowling lepas tu boleh beli kek birthday Zara'

Bowling tu memang wajibul ghunnah kalau cuti. Memang secara rasminya aktiviti sosial keluarga. Baca balik, AKTIVITI SOSIAL. Bukan main bak Shalin Zulkifli triple strikes di celahan jari. Asalkan bola itu kedepan sudahlah. Jangan terkebelakang pulak HAHA. 

So, my mother bought a birthday cake for Zara. Atas permintaan Abah, untuk cucu tersayang. Mak sendiri pilih sebab katanya kek tu terlalu sedap mengancam jiwa. 

Abah dari awal masa kitorang balik lagi asyik sebut...

'Zara nanti ambik duit dekat Maktok buat beli kek harijadi yeeee...'

Chocolate Brulee by Secret Recipe
(betul-betul mengancam jiwa serius tak tipu. Makan sejuk-sejuk lagi lah. Cenggini ko *thumbs up*)


We (me and husband) decided to have a photography session for Zara's 1st Birthday. Khonon awalnya nak pergi Outdoor photoshoot. Tapi tahulah sekarang musim Elnino kan, tak larat makkkkk. Belum masuk hal bayi mengamuk dan sebagainya. So, kitorang buat indoor photoshoot aje dekat rumah. Decorate sendiri semuanya. Sendirian berhad bak kata orang. Kitorang shoot awal, few days before her birthday.

Tapi kusangka panas sampai ke petang rupanya hujan di tengahari. Ewah. Bukan senang ya nak bekerja dengan bayi. Bukan mudah mudah lah kerja nak tangkap gambar si Zara ni. Sekejap nak kesini, sekejap kesitu. Sekejap makan bola bola, sekejap smackdown teddy, sekejap cabut topi. Adoi pening mak.

Bila dia dah decide nak take over kamera, ko takleh buat apa dah. Konsepnya #makredho. Jangan smackdown kamera tu baby kuss semangat.

Esoknya, Zara tak berapa sihat. Dalam 5 hari jugaklah nak recover. On her birthday pun dia tak berapa sihat lagi. Nak berkepit aje dengan mama. MMR injection pun delay. 1 Ramadhan haritu baru inject. Alhamdulillah now she is getting better. And cheekier. Bak kata Mak, demam nak beralih bulan tu. 

Sempat jugak buat outdoor photoshoot sikit dekat Pahang haritu. Tazabarrrrrr nak proses gambar omg lamanya tak terlibat dalam proses ngedit gambar. Kuikui.


Alhamdulillah, for a year of blessing and happiness. Thank you Allah for this amazing and wonderful gift you gave us, a year ago. Thank you Zara for teaching so many things to us. Macam-macam betul tahun pertama hidup ber-anak. First-timer, beginilah. Semua benda pun pertama kali. Semoga tahun-tahun seterusnya akan diiringi dengan keberkatan,kegembiraan dan kebahagiaan dari Allah SWT untuk kita semua. InsyaAllah. 





2 comments:

Sarah Aishah said...

Happy Birthday Zara. Be a good girl

NIA said...

Thank you mama Seth :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...