Friday, April 9, 2010

Tiritiri Matangi Island


Assalamualaikum dan hello korang!*tibe kan excited~haha..
08042010 kanak2 b.ed.tesol cohort 1 telah pegi melancong ke Tiritiri Matangi Island...

Located 30km north east of central Auckland and just 4km from the end of Whangaparaoa Peninsula, Tiritiri Matangi Island is one of New Zealand's most important and exciting conservation projects. 120 years of farming saw this 220-hectare island stripped of 94% of its native bush but between 1984 and 1994, volunteers planted between 250,000 and 300,000 trees. The island is now 60% forested. The remaining 40% will be left as grassland for species such as the Takahe.

In conjunction with this planting programme, all mammalian predators have been eradicated and a number of species of threatened and endangered birds have been successfully introduced. Nowhere else in New Zealand can you readily walk amongst so many species in such significant quantities.

Ferries depart from both Gulf Harbour and downtown Auckland allowing 150 visitors per day to visit the island. This is in addition to any private craft that may land. For ornithologically minded people, no visit to Auckland would be complete without a trip to Tiritiri Matangi.

haa mesti dah penat baca kan?jom kite tengok gambar pulak!

kegigilan di atas feri...arrrr~windy gila kot..


okeyh...yang gmbr bawah2 nih adalah model2 yg telah menggunakan khidmat saya untuk snap gambar diorang...thanks guys sebab yakin dengan saya=))








Ini adalah pantai!gila cantik sangat!walaupun sekarang ni autumn, suhu 10-14celcius..rasa macam nak terjun pegi berenang je..gila cantik ah!

okeh..ini pose dari kawan2 saya untuk family di Malaysia...tibe kan~

mereka adalah kawan2 saya...cohort-mates...ye memang kitorang rocks..haha~

ini pula sesi penggambaran mengejar camera-girl..haha~

drama dalam hutan sambil jalan tengok burung

ini kumpulan guided tracking kitorang...kitorang punye tour guide nama dia Liz...siyes comel gila+nice sangat...thanks Liz!kitorang seronok sebab dia cakap kitorang nih the lucky one sebab sume jenis burung kuar nak tengok kitorang...(bukan sepatutnya kitorang yang tengok burung ke?haha)


okeh..ini atas feri lagi..super windy kot?tapi chapix mantain dengan short-sleeve kan..penebat ke hape saya pun xtahu..=p

gambar nih memang tak ikut turutan kan..haih..malas nak layan..nie mase baru je bertolak..masing2 kemabukan disebabkan laut yang bergelora..*tibe puitis..=p

ini burung...bukan ayam...burung besar yang menakutkan...boleh je kalau nak fikir dia macam ayam...tapi siyes takot gila kot kalau die datang bawah meja tengah makan..Liz cakap dia boleh lompat atas meja amek makanan kite..takot gila boleh?tiap kali dia bertandang kat meja kitorang yang tengah makan nih sume buat muke creepy...especially saya lah kot kan..sebab geli binatang berbulu..heeeee~


kitorang group pertama sampai..hakhak..


oh penat gila balik terus upload gambar kan..eh bukan..buat editing dulu..sakit pinggang kot..hukhuk..tapi takpe..besok saya dah 'away' lagi sekali pegi 'outstation' pulak..haha..ROAD TRIP ROTORUA 10-13April menanti!!hooray!okeh nak pegi cas kamera+packing nih..gila excited=p
*Encik KAN pun outstation gak 12-17April nih..dia pegi Bali,shooting kat sana..jeles jeles jeles..tapi saya sayang dia..hehe..harap2 die tak lupa souvenir untuk saya+limau bali dari Bali..wheeeeeeeee~

6 comments:

fatalist said...

nice pictures...

nza said...

sronok tgk pic tu...pic sizuka mana..???byk pic kekwn jerr...

sizukaDeboss said...

farry: yeah oo yeah

sis nza: hehe..pic sizuka yg first uh..yg 2 org tu..wheee~

syafiqzac said...

terbaekkkk

azmihamin said...

aku kawen sok aku amek ko jd photographer aku...hahahah
nway, thanks for the nice pic!
xrugi bayor ko walaupun aku rasa cam gambor aku yg sorg2 cam sikit jek..ahhahah

sizukaDeboss said...

chapix: makasih dong~

azmi: ckit??ko antara yg pling byk kot..haha..ak lom anta lg kt ko kot..yg ak anto tuh yg perfect pnye..yg agak memalukan ak simpan je la ek..=p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...