Thursday, June 28, 2012

#Bandung - Pasar Baru

yay entri Pasar Baru is finally here~!

Assalamualaikum wbt.

So I have about 3,4,5 okay 10 minutes to finish off everything about Pasar Baru in one go.alangkah bagus jika bisa bervlog.eceh gitu.padahal akulah orang yang paling tak berkenan berada di dalam video.ambil video, suka.namun jika aku di dalam video, awkward pula.sungguh aneh punya perangai.

seperti yang diberitahukan, hotel yang kami diduduki ialah sungguh dekat dengan Pasar Baru.jalan kaki 10 minit sudah sampai.jika berlari pula, kurang dari sepuluh saat jika anda pelari pecut negara.tapi sebab kita datang sebagai pelancong, jadi 10 minit lah.

suasana di sekitar Pasar Baru ialah super busy, I tell you.kereta sana sini.bukan kereta sajalah.semua jenis kenderaan.namun, pemandu pemandu di sana ialah sungguh berhemah.jika anda mahu melintas, angkat tangan minta tumpang lalu and you'll be fine.dalam kes kami bertiga (aku, Fareha & Aten), aku paling bermasalah dalam hal melintas jalan.jadi, setiap kali nak lintas jalan aku menjadi insan yang paling dititikberatkan sekali.jika tidak, ada peluang aku merempuh kenderaan.HAHA.

disebabkan kami masih freshie di Indonesia (sebab flight baru sampai Bandung pukul 8 pagi,lepas check in hotel tak sabar terus meluru ke Pasar Baru.dasar shopaholics), bahasa Indonesia kami ialah lemah.dengar sekali, macam zaman P Ramlee pun ada.sungguh baku setiap sebutan.antara semua, aku ialah penonton sinetron paling tegar sebab setiap kali balik main bola jaring, adik aku tengah hadap Nada Cinta lepas tu entah cemana dengan aku sekali lekat depan tv sampai pukul 7 setengah.jadi, hari pertama aku bertindak sebagai translator, tapi translator tak berhemah jugalah siap tersalah sebut lagi KAHKAH.

Pasar Baru ialah syurga kain pasang, baju pengantin, tudung, kain ela, telekung,jubah fancy, kelengkapan umrah/haji/you name it, dan pelbagai jenis kain langsir what so ever yang dijual bermeter-meter.golongan emak-emak jika sampai kesini pasti tidak akan keluar dalam masa satu jam.jangan bawa golongan bapa kesini.boleh mengundang padah.kerana kain ialah permainan emak-emak.sedangkan golongan gadis masuk kedalam ini pun keluar selepas tiga jam, apetah lagi emak.

first day, kami habis pusing Groundfloor sahaja.kerana tak larat mengangkut barang kesana sini.tingkat-tingkat lain dipusing pada hari ketiga.masa itulah terjumpa tudung bersulam bermanik bagai sehingga lupa dunia.jadi, apabila tersedar anda sudah tersasar dari jalan kebenaran sehingga wang juga berkurangan, bawalah diri keluar dari Pasar Baru.kalau tidak, lima juta rupiah juga boleh habis sekelip mata.

Tawar-menawar ialah suatu skill yang perlu anda kuasai jika bershopping di Pasar Baru.the more you bargain the more you get.habis tiga jam dalam Pasar Baru, dah fluent cakap Indonesia.tawar-menawar punya pasal.hewhewhew~

pictures time~!kameraku dihantar servis yang sampai hari ini masih belum siap.jadi, aku sepenuhnya bergantung kepada kamera telefon 3MP.tapi takkanlah seorang shopaholics sempat mengeluarkan kamera untuk merakamkan keadaan sekeliling apabila kain pasang di depan mata?AH-HA.

For all photos, credits to Fareha.



sempat tau.memborong baju I LOVE BANDUNG.sebab emak cakap boleh buat baju keluarga masa pergi main bowling.at the end of the day, salah saiz untuk aku dengan emak.sobs.



Bakso Indonesia.lain rasanya jika hendak dibanding dengan Bakso igauan keluarga di pasar malam kampung tok Amalina.

Jus Alpukat & Jus Mangga (kuini sebenarnya).ingatkan ada ais, tetiba pure juice begini sahaja.sudahlah tekak Malaya memang minum ais.sadis perasaan lepas shopping begini.

aku lagi sadis.tak tahu Alpukat tu benda apa.tapi sebab ada kawan cakap must try, aku pun coba.boleh diterima tekak, namun enggak bisa dihabisin kok.aneh rasanya.

bersambung...

9 comments:

Hanizah Hanafiah said...

Seronoknya dpt pergi Bandung

Cik Jannah said...

oloooo kejelesan disitu!! tak tahu lah bila jannah dapat jejak kaki. kne tunggu proses ptptn selesai kot sbb nama dah kne blacklist. so tak dpt nak ke ober the sea. hehe..sobsss

p/s: yangg, form kat fb tu jannah dah delete sebab tak function. dont know kenapa. so zati inbok jannah je la nanti yea :)

sizuka[Izzati] said...

@Kak Hanizah: hehehe best.

@Cik Jannah: kena pergi sebelum kahwin!!baju kawen sana sangat syok!hehehe.

p/s: oh yaka.okies hehehe.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

jus alpukat itu aneh ya rsnya..bisa cantik dong kulit kalau rajin minum..


sekarang sy udeh pingin banget mau ke bandung jugakkkk!!!

Mrs Linda said...

My dear, next time u shud try fruit tea botol. Sup Buah, es dago. =)

sizuka[Izzati] said...

tried teh botol hehe tp blm smpt nk cerita hewhew.yg lg dua tu xsmpt try :P

adrianiku said...

APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


NEED APARTMENT
NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
> PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
email : adrianiku@gmail.com
info package & itinerary : info@kya-travel.com
customer service : cs@kya-travel.com
blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
homepage travel : www.kya-travel.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
LINE : +62 8213 97 313 88
cp : aulia

Bimo Mekarwangi Tour said...

PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional, santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer.


Rate per Kereta per Day :

# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
*Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

adrianiku said...

1 CAR TOYOTA AVANZA FOR 2-5 PAX

PAKET MURAH PROMO "1" : RP 400.000 / RM 129/ USD 35
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH PROMO "2" TANGKUBAN TOUR : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


PAKET MURAH "3" KAWAH PUTIH TOUR : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "4" GARUT TOUR : RP 850.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> GARUT CITY TOUR : ORIGINAL LEATHER JACKET, CIPANAS HOTSPRING)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 850.000 / 274 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
email : adrianiku@gmail.com
info & package : info@kya-travel.com
web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
Website : www.kya-travel.com
PIN BB : 7FB67AB2 / aulia
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
LINE : +62 8213 97 313 88
PATH : aulia adriani / adriani_ku@yahoo.com
cp : aulia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...