Wednesday, December 16, 2015

Whoa

Whoa!
2 bulan blog bersawang.

Whoa! 
2015 dah di penghujung nampaknya.

Whoa! 
Apa daaaaa.

Assalamualaikum.

Dengan keazaman dan tekad yang jitu, aku akan habiskan entri ini dalam 10 minit. Sebab sekarang sudah jam 4 pagi, dan aku yang sangat mencintai tidurku ini...masih belum tidur. 

Mari baca rumusan singkat kehidupan aku dalam sebulan dua ini. Sebagai catitan untuk masa hadapan. OK mula! 

1) Cuti sekolah adalah sangat menggembirakan. Lapang dada, lapang perasaan. Lega. Duduk rumah, bergolekkan dan makan. Tidakkah itu sungguh membahagiakan? 

2) Waktu lapang begini dihabiskan dengan membuat perancangan strategik untuk perniagaan kami suami isteri. InsyaAllah semoga dipermudahkan semuanya. Doakan kami kuat untuk menghadapi ranjau, onak dan duri serta hutan belantara semua, ya? 

3) My baby is growing tooooo fast! Sudah belajar duduk, si Zara ini. Tetapi masih goyah bak sedang berzikir gayanya. Sekejap sekejap tumbang. Lalu tersengih-sengih. Gerammmmm sebab comel sangat. Eeeeee comelnya comelnyaaaaaahhhh *gigit gigit*. Alhamdulillah, terima kasih Allah di atas nikmat dan rezeki kurniaanMu yang comel melampaui batas ini. 

4) Zara dah start solid foods. Pada ketika ini, dalam tempoh percubaan puri avokado. Dia macam geli geleman. HAHAHA. Brown rice dan sweet potatoes, sudah selesai. SANGAT SUKA sweet potato, bayiku ini. Sampai tambah tiga kali. Sampai dia sendiri nak pegang sudu. Ambooooiii sangat nak. 

5) Bulan ini adalah bulan paling menggembirakan sebab ianya bulan kelahiranku. I'm officially 4-years-away-from-the-thirties. Like OMG OMG OMG. Tidakkah terasa masa yang berlalu ini terlalu pantas? Betul lah kata Fauziah Latiff...tua mengejar di mana kau berada....lalalalala~ 

6) Lemak-lemak telah meninggalkan aku secara berjemaah. Keliru? KAHKAH. Yang dah lama baca blog ni mesti tahu betapa desperado nya aku nak kurus. Sekarang, takdelah kurus mana pon. Tapi lebih kurus la dari aku yang dulu, kot. HAHAHA. Jeans mak longgar dah nokkkkk. *lompat bintang* 

Wei dah lebih 10 minit ni. Dahlah, cau cin cau. 

:P

                           
                                                    Nah belanja gambar satu. Hehehe.

Tuesday, October 20, 2015

Of being a mother Part 3 - Sleeping separately.

Semenjak lahir, tak pernah tidur berenggang dengan Zara. Even the first night after the delivery, I cuddled her on my bed. Walaupun tak dapat tidur sebab asyik dibayangi rasa perit kena seluk, aku melalui malam pertama sebagai seorang emak dengan aman damai. Bercampur campur perasaan sebab tak sangka dah jadi emak. Aaagitu. 

Dalam pantang, tentulah tidur dengan Zara all the time. Tak kira tidur siang ke malam. Kengkadang aku tumpang sekaki lelap masa Zara tidur sampai kena sound dengan mak HAHAHA. Mak cakap waktu baby tidur bolehlah nak bertungku ke apa ke. Tapi kalau dah mengantuk memang bye bye. Menurut Babycenter.com, sleep when your baby sleeps. So aku apa lagi. Zzzzzzz. 

Sejak balik KL, aku dah try beberapa position tidur yang dirasakan adil untuk Zara, aku dengan suami. Zara tengah, Zara paling tepi, melintang, menegak semua dah try. Paling terbaru, Zara tidur tengah-tengah,secara menegak atas katil bersaiz permaisuri kami. Sempit, of course. Tapi sebab aku jenis manusia tidur mengiring jadi takde masalah sangat. Zara atas tilam kecik dia. 

TAPI ada satu masalah negara. Semenjak dua menjak ni nampak gayanya Zara dah develop skill 'freestyle sleeping'. Suami pula jenis tidur pusing kiri pusing kanan peluk bantal letak bantal tepi semua ada lah. Walaupun Zara tidur atas tilam dia, ada dua tiga kali aku bangun pagi kepala dia dah jatuh dari bantal, bolster entah kemana mana. Itu Zara. Papa Zara juga apa kurangnya. Bila dedua buat freestyle sleeping lagi lah kusssss semangattttttt.

Sekarang Zara dah boleh berpusing meniarap, tapi tidaklah selalu. Kadang-kadang saja. TAPI sungguh di luar jangkaan. 

Kelmarin aku sedang solat dalam bilik, suami dalam bilik kerja, Zara dekat ruang tamu, tidur. Tilam Zara yang dekat ruang tamu tu jenis fluffy. Kalau baring, tenggelam gitu. So kalau tidur memang syok ah kan. Tetiba suami dengar suara Zara. Tak nangis tapi suara kecik gitu. Dia pergi depan tengok Zara dah tertiarap; separuh badan atas karpet, kepala atas tilam tangan kebawah. Boleh bayang tak? Lepas suami cerita terus aku jadi gabra. Panic-attack. Kalut. Risau. Semua! Alhamdulillah Zara was OK she managed to push herself up. 

Masa tu terus terbayang bebenda tak elok; tertiarap terbenam muka takleh nafas, bergolek tergolek lepas tu jatuh katil, banyak betul! We were freaking out, me and husband. 'We cannot stay like this we need changes,' kata aku. Lets bring in the baby cot. 

19/10/15 - bermula episod Zara tidur dalam baby cot sendirian, tapi dalam bilik emak ayahnya. It was not easy though. Sebab Zara ni jenisnya kuat mengempeng, tidur nak rasa ada orang, tak suka sendirian. Biasanya bila tidur bersama-sama, kalau tengah malam bangun nangis nak susu terus selamba selak je lepas tu sambung tido lagi HAHA. Nak senang je kekdahnye.

UPDATE: Zara berjaya tidur dalam cot sampai pagi 2 HARI je uols HAHAHAHAHA. Sebabnya aku rasa insecure. Bimbang melampau sampai sanggup tidur melintang katil asalkan aku boleh sentuh cot zara. Sentuh OK bukan setakat nampak je. Tahap wajib sentuh kalau tak, tak lena tidur. 

Kedua, aku tak tahan kena angkat angkat letak bila dia terjaga tengah malam. Ingatkan dah lena tetiba letak je terus terjaga semula. Dengan mata mengantuk, bila jadi camtu mampu mengundang amuk ya. Tiga, tak tahan nak menyusu duduk. Sebab dah biasa kalau terjaga tengah malam, menyusu sambil baring je. Sakit belakang mak nokkkk. Sakit belakang pehtu campur dengan tersengguk-sengguk mengantuk memang epik. 

Jadinya sekarang Zara kembali tidur bersama-sama, berkepit sampai pagi. Ngehehehehe. 

                                    
                                        Cot jadi tempat permainan semata-mata teeheee.

Friday, October 9, 2015

Of being a mother Part 2 - Superpowers

Superhero wujud secara benar. Eh betulkah engkau ini? Siapa? Kat mana? Apa superpower dia?

Superhero itu, ibu bapa kita. Ibu bapa saya, ibu bapa anda juga. True superheroes, really.

Assalamualaikum. 

Semenjak bergelar seorang emak, banyak benda yang baru aku discover tentang diri sendiri. Sambil sambil belajar tentang anak, rupa-rupanya diri sendiri juga dipelajari. Eh eh terlalu aneh bunyinya tu. kita jugak mungkin akan jadi suatu superhero kelak, geng geng emak sekalian. 

Sesuka hati isytihar diri sendiri jadi superhero. Tunjuklah bukti jika engkau benar benar superhero.

Suatu kejayaan harus dimulai dengan ucapan. Jadi, izinkan lah ya. Pertama sekali saya hendak mengucapkan jutaan terima kasih kepada anakanda saya, yang telah sangat banyak membantu dan membuktikan bahawa saya punya kuasa luar biasa. (Eceh dalam ucapan guna 'saya'. Dasar menaip tidak konsisten) 

#Superpower 1 - Bangun awal pagi secara SuperLuarBiasa
Aku yang sebenar adalah aku yang bangun jam 6.30pagi pada hari bekerja. Kunci jam pukul 6, 6.30 baru bangkit. Selagi boleh dilewatkan, aku lewatkan HAHAHA. Tapi sekarang tidak lagi. Percaya atau tidak, sekarang aku kunci jam pukul 5.40 pagi. Bagi orang lain, tidaklah nampak begitu awal. Tapi bagi aku yang sangat mencintai tidurku ini, angka 5 adalah suatu torture. But you gotta do what you gotta do. Bangun, mandi, solat, prepare the bottles, breakfast for husband (jika sempat), masak air, prepare pumping and cooler bag, make-up, tukar diaper Zara, feeding time and wallahhh by 7am I'll be ready for work. Biasanya jam 7 itu HARUS sudah siap siaga dengan cooler bag semua kunci pintu and off to work. 

#Superpower 2 - Changing a diaper in +-30 seconds 
I am the first kid in the family. Biasanya anak sulung punya banyak pengalaman jaga adik. Agree. Up to my 4th brother, my mother used napkin. Yes lampin biasa itu. Yang perlu dipelajari seni lipatannya dan dicantum menggunakan pin. Adik ke 5 dan ke 6, emak mula guna pampers. Namun, bukan juga pampers sepenuhnya. Not so much as I can remember. Kerana emak kata membazir, dan risiko nappy rash. Guna lampin senang. Sekali basah terus tukar. Tapi dugaan untuk mencucinya adalah di tahap terlalu menduga hati dan sanubari.
Kelaut dah aku ni nampaknya.
Aku adalah sejenis manusia yang terkial-kial untuk apa sahaja benda yang dibuat untuk kali pertama. Not that I'm awkward with babies. Ada je anak sepupu and all but changing diaper was an UNUSUAL activity for me. Jarang-jarang berlaku. Biasanya bila baby poo poo or in need of diaper change, zooooomm terus hantar the baby to his/her mother in an awkward position like macamlah nak bocor sangat budak tu punya diaper. 
But having a daughter of my own, now I can change diaper in split seconds. Eceh terlalu berkeyakinan lain macam HAHA. 4 months of practices what do you expectttttttt. 

#Superpower 3 - Eat using 1 hand ONLY
We celebrated our 1st wedding anniversary at Tony Roma's. We had a good time chatting and laughing about things we've been through for the last 365 + days living together. And the foods were awesome. Its our 1st anniversary and we already have 3 members in the family! 
Zara is a good baby, you know. Behaving well and smiling all the time. And we thought well she's gonna be OK in the stroller with Mr. Lion and her storybook while we enjoy the ribs and chicken tenders and barbecued chicked (gulping saliva while writing this). NOPE. Did not happened like what we thought. She wanted to enjoy the foods too! So yeah I ate and enjoyed the food with one hand while another one on Zara. Being a good eater, how can I deny such nomnom foooooodsss? Look husband I gained another superpower! HAHA. 

#Superpower 4 - Wake up in the middle of the night (for few times) 
Punya bayi, bangun tengah malam adalah norma-norma kehidupan yang perlu dilalui dengan tabah. Aku boleh dikatakan bertuah kerana punya bayi yang sangat mencintai tidur sepertimana emaknya. Hanya bangun kerana perut lapar dan dahaga, menyusu lalu tidur semula. Lalu kehidupanku tampak indah belaka. Namun, tidak seindah itu. Sepertimana kata pujangga kusangka panas sampai kepetang rupanya hujan di tengahari. Walaupun tidaklah selalu, aku juga punya malam-malam yang mencabar mata. Pernah, Zara terjaga jam 4 pagi. Tukar diaper, dan dalam proses untuk ditidurkan semula. Tiba-tiba dia tersengih-sengih. Ah sudah habislah. Habislah. Habislah. Habislah. Dia NAK MAIN. Mood terlalu ceria, bayi ini. Jam 4 pagi OK. Tak kelihatan sebegitu, baginya. Maka, jam 4 pagi itu juga, aku menjadi clown. Clown-separa-sedar. Tapi sebab memang Zara ni jenis mudah terhibur, maka berseronok jugalah dia walaupun emaknya ini mata dah separuh rabak. 
Sekarang ini setiap kali tibanya waktu tidur atau Zara terjaga dari tidur secara tetiba (waktu malam), aku halang suami dari agah/bercakap dengan dia. Supaya dia tahu waktu itu adalah sleeping time, kena tidur. Not Play Time. Tapi tidaklah bernama kehidupan tanpa secalit cabaran. Tambahan pula, di usia begini membuat bunyi 'aaaaaaaaa' 'bbbrrrrrrrrr' 'aaaaaaaaa' adalah kepakaran utama bayi ini. Menjerit juga, sangat handal. Menjerit keseronokan jam 3 pagi, bayangkan. 

Terlalu banyak, namun jika hendak ditulis semua pastilah tahun depan baru selesai entri ini HAHA. Maka, izinkan ku undur diri. Moga bersua lagi nanti. Ewah. 

                         
                                                                   Baik punyeerrr 
    




Wednesday, September 23, 2015

Of being a mother Part 1 - Instagram

Assalamualaikum. Hi. 

Being a mother, is an exciting journey. ESPECIALLY if you are having a GIRL. Let me tell you something; I can go CRAZY with all the baby dresses and cute little tiny shoes. Gerammmmmmm. Even since we (me and hubs) knew that we're having a girl, I've been eyeing these stuffs on IGs. 

Cannot.control.myself.

Regarding Instagram, I only follow people I know and people i'd like to know about their lives; bestfriends, close friends, friends, few public figures, blogging friends, family members etc. Just scroll and omaigosh she is having a baby omg they're going to europe or something like that. 

So, back to me having a girl inside me (this is a throwback OK this tummy is full of foods now HAHA) I started to follow those IGs who are selling baby stuffs. I went crazy seriously I can follow like 10 different IGs at one time. Soooo excited I tell you.

But a day after that I was looking at my timeline 'woohooo what on earth is this? Why did I follow these IGs they are busy reviewing others' where are their products I vant to seeeeee?' 

*Clicked* Hmmm nothing much. Not so cute. Price no cheap. *Clicked* UNFOLLOW. 

I've been doing that for weeeeks now but I still have A LOT of IGs selling baby stuffs on my timeline. Sigh. What I've done to my darling timeline. Here have headbands, there got cute dresses and rompers, here one got pyjamas, this one educational toys, right there playmat playpen and all.

BUT...
No cannot unfollow these IGs who knows I might need to buy these things for Zara later....
No cannot unfollow they have the best price I COMPARED them already...
No cannot unfollow cos I'm planning to buy this (like in few months onwards)...
No cannot unfollow the price is so cheap the dress is so cute yada yada yada...
SUCH EXCUSES. 

Sekarang kalau scroll timeline, jika terkena masa IGs tengah post reviews memang scroll laju-laju dengan kelajuan enjin kuasa kuda. Kot ada terselit post member masa tengah speeding timeline tu terus buat emergency brake, scroll back. Nak update punya pasal. Sebab timeline asyik penuh dengan IG reviews, nak scroll timeline sampai bawah bawah pun dah malas. Tapi taknak unfollow kan so hati kena redho. Kalau Zara tengah tidur, OKlah. Tapi kalau dia tak tidur, hah selamat jalan romeoooo.

This motherly disease is so bad now I'm busy searching hashtags T__________T 
#babyfoods
#babybullet
#foodsteamer
#babyblender
#foodstorage
#babyfeeding
#babypuree 

Its freaking 2 months away kot. Zara is turning 4 months in October. Disember baru start solid foods. Sabarlah, emak Zara. 

                              

                                                                     I just cannot. 
    



Wednesday, September 9, 2015

Wear sandals and be the next fashionista!

Who doesn’t looooovvvveeee sandals? Sandals are SERIOUSLY.THE.BEST.YOU.WILL.REGRET.IF.YOU.DON’T.HAVE.ONE. I don’t have one cos I have MORE than one HAHAHA. I mean come onnnnnn are you sure you want to go out for window shopping in high heels? NOPE. My feet will be so sad I can be such a drama queen at the shopping complex. Surely people don’t want to see a-cranky-monster-who-is-mad-at-her-own-shoes kinda thing.
Now that I have a baby who enjoys being carried most of the time, no high heels please thank you so much. Even if my husband can carry her, NOPE I can’t take the risks. BUHBYE HIGH HEELS.
I love sandals I can wear sandals like forever. I’m 167cm people! Like do I want to add more cms to myself by wearing high heels? NOOOO cos people might have mistaken me with the tallest woman in the world (HAHAHAHA).
Sandals are the best thing in the world seriously I want to thank the person who invented this wonderful creation. Like how can your creation makes my feet happy all the time?

3 MUST-HAVE SANDALS FOR WOMEN TO OWN
It cannot be denied that there are days when you want to walk in comfort and switch those sky high heels. Yes, high heels do make a woman feel confident and ready to take the world but sometimes it is nice to hold your balance all the time. For the ladies who are looking for something comfy yet stylish, sandals are the way to go. Sandals are perfect for women who want to appear trendy while still maintaining a laid back appearance. Besides that, sandals are a way better choice for women to wear compared to flip flops. Save those flip flops for your day at the beach or running errands. There are various sandals design in the market for women to choose from. If you are wondering what they are, check out the three must have sandals for any women to own.

1.    Slide sandals
If you are a fan of flip flops but want to avoid a sloppy look, the slide sandals will definitely be the perfect choice. It is easy to slip on as flip flops and lets your foot breathe. It is absolutely trendy to wear on your casual day out during the weekends. 




So easy you can wear this one JUST.LIKE.THAT. No struggle like seriously I can run while wearing this one. LOVE IT!

2.    Strappy Sandals
For a sexy yet hipster appeal, women should also opt for a nice pair of strappy sandals. There are a wide range of strappy sandals designs that you can choose depending on your style. From simple plain coloured ones to embellished ones, these strappy sandals can definitely spice up your outfit. The strappy sandals are also stylish to be worn with just about anything from dresses, jeans, shorts, skirts and jumpsuits.


I remembered back in 2010 and 2011 while I was doing my degree back in Auckland, my friends and I were so crazy about these strappy sandals. Match these strappy sandals with your favourite casual outfits and POOF I’m the next stylista! Pretty sandals, pretty feet, pretty ladies!

3.    Gladiator sandals

Ladies who want to get out of their comfort zone should opt for the sexy gladiator sandals. Select from the low top gladiators to the knee high sandals available from many brands. Gladiator sandals are the right touch to make a statement fashion look everywhere you go.

       

Gladiators are AWESOME. I bought my first gladiators few years ago and never regret it. Mine was a flat and low top gladiators. THEY ARE THE BEST! If you haven’t bought any, go and try one! YOU’LL LOVE ITTTTTTT.


Excuse me my darling-and-the-most-wonderful-and-most-handsome-husband-in-the-world, can I buy new sandals? HIKS.

Wednesday, August 12, 2015

Baby Z is here! Part 2

2nd of June 2015, 8.00pm.

Officially in the LR. Aircond kuat, lega sungguh perasaan. Guess what, dari dalam wad tadi perkara pertama yang aku nak buat sejurus tiba di LR adalah...EPIDURAL. Yes I might sounded crazy sebab nak mintak epidural. Tapi sakit contraction tu buat aku berfikir separa waras. Sebab aku rasa aku dah tak tahan. Perasaan dia macam nak cabut pinggang kebawah, letak tepi, kasi gua rest kejap. Tapi MANA BOLEH kau cabut pinggang. Mahu pengsan midwives semua nanti.

I was in Room 5(kot?hilang ingatan dah HAHA). Suami kena tunggu luar sekejap sementara nurse selesaikan urusan persiapan. Water drip and all. Dalam 5 minit cenggitu, then suami masuk untuk teman. My husband brought a bottle of water into the room, bimbang isteri dehydrated sewaktu proses kelahiran. Alhamdulillah dikurniakan suami yang tenang. I was in pain but he remains calm. 

Doktor bertugas check bukaan, sambil tu aku dalam berani berani takut tanya tentang epidural.

'Nanti saya check dulu ya puan.'
.....
'Oh puan, bukaan dah 6 cm ni.Dah tak boleh epi, kalau tak nanti baby keluar tak nangis.'

'Oh hati bertenanglah, oh pinggang perut dan organ berkaitan bertabahlah. There's nothing we can doooooooo.' Kataku di dalam hati. 

'Ada ubat tahan sakit lain tak doktor? Saya sakit sangat ni.'

And the doctor showed me the mask on the right side of the bed. TOPENG GAS. I was delighted. 

'Puan, sedut bila sakit je OK. Kalau tak sakit jangan sedut. Sebab gas ni buat puan mengantuk. Sedut ikut hidung, lepas ikut mulut OK.' 

Officially on gas. And the contractions were getting stronger. I was half awake. But the pains were still there. Rasa sakit tapi sebab mamai, so sakitnya macam erm ok sakit erm ok ngantok. Husband was on my right side, the CTG machine was on my left. 

Then it came - contractions yang membuatkan kita rasa nak teran. Luckily I DID NOT experienced anything like 'puan jangan teran ea, cuba tahan dulu.' Sebab sakitnya memang buat kita rasa nak teran. I was in my la-la land when suddenly the midwife said 'Cuba push puan.' 

I pushed. Following the midwife's instructions. But then maybe its not the time yet. Kembali mengiring sebelah kiri. 'Puan kalau rasa nak teran, just teran je OK. Sekejap lagi kita check semula.' 

While 'enjoying' the highest-level-of-contractions, I prayed hard for the baby to come out smoothly. It reminded me of my mother; her first 3 children were born at home while the next 3 were born at hospital. I was born at home, with the presence of Bidan. TOTALLY-DRUGS-FREE. My mother is a superwoman.

Suddenly few midwives entered the room, and few nurses too. It's showtime. I was lucky my husband was the only guy in the room.

Actually my mind flew away once, while pushing (I was on drugs, remember). I was not 100% in the labour room;my body was there but not my mind. Sounds weird though but maybe thats what drugs do. All my happy moments played in front of my eyes and then suddenly POOFS! What are these people doing? Where am I? Why they're asking me to push? 

O.GOSH.I.AM.IN.LABOUR.ROOM.

Just realized that I was in labour. Pushed harder few times then the baby was out. Alhamdulillah πŸ‘ΆπŸ»

They put Baby Z on me for few seconds and then they took her for cleaning. Husband went out since I need to be stitched (sounds so scary but believe me this is nothing compared to the contraction pains). Penat tapi sempat berborak dengan tukang jahit engkooo. 

Alhamdulillah it was a smooth delivery, Alhamdulillah Allah ease everything for me. Alhamdulillah for this beautiful gift to me and husband. Thank you Allah. 

                         
                          Raya tahun lepas, bujang. Raya tahun ni terus bertiga. Alhamdulillah :) 

Habis pantang masa Hari Raya Pertama (Hari ke-45). Makan bersungguh-sungguh OK HAHAHAHA.

                       
                            Nur Zara Khairina, turning 3-months-old in few days time ❤️❤️❤️ 

I am back to school tomorrow! Beratnya rasa hati, Allah je yang tahu. Semoga Zara behave well. Jangan menangis banyak nanti penat. Zara kecik lagi tak payah fikir apa-apa OK. Minum susu, main, tidur. Waktu baby lah waktu paling best tau HEHEHE. 




Upacara Membakar Lemak Bersama Asics Malaysia

Oh my fats!
I lost all my pregnancy fats (thank goodness!), and now I am few KGs lighter compared to my-before-pregnancy-weight. Gembira bukan kepalang OK. Sebab semua lelemak itu sudah lenyap, diharapkan untuk selama-lamanya. TAPI aku masih belum cukup masa untuk menguruskan diri sendiri, dalam bahasa mudahnya mengamalkan hidup sihat dalam bentuk senaman. Setakat ini senaman harian aku adalah menidurkan bayi perempuan ini saja; dodoi sambil tawaf keliling rumah. #mampuketidak 
Dalam kegembiraan dek kehilangan beberapa kilogram, senaman dan gaya hidup sihat tidak harus dilupakan. Jika tidak, lemak jahat akan kembali! NOOOOOOOO.
Nak bersukan mesti kena ada baju sukan cecantiks dulu barulah lebih bersemangat untuk membakar lemak jahat kan?
Well, berita gembira untuk perempuan-perempuan yang mendambakan kejelitaan walaupun sewaktu bersukan! ZALORA ada nak introduce jenama sukan baru uols!
Jenama Sukan Asics Malaysia

Jenama Asics merupakan salah satu jenama sukan yang digemari oleh para penggemar sukan di Malaysia. Asics atau Anima Sana In Corpore Sano (bahasa Latin) membawa maksud ‘a sound mind in a sound body’. Jenama sukan yang terkenal di Jepun ini diasaskan oleh Mr. Kihachiro Onitsuka pada tahun 1977 yang juga turut memulakan perusahaan kasut sukan yang cukup terkenal di serata dunia iaitu Onitsuka Co., Ltd.
Bukan sahaja cukup terkenal di negara matahari terbit itu, produk sukan Asics juga telah memasuki pasaran di Amerika Syarikat dan kemudian dipasarkan secara global. Apa yang amat membanggakan, pasukan penyelidikan Asics juga giat melakukan pelbagai penyelidikan secara berterusan demi memastikan koleksi pakaian sukan Asics dan koleksi kasut sukan Asics dapat membantu meningkatkan prestasi para atlet. 


Di Asics Malaysia, para penggemar sukan berpeluang membuat pilihan koleksi pakaian sukan lelaki dan wanita seperti singlet, t-shirt, t-shirt polo dan lain-lain yang berkualiti dan semestinya diperbuat daripada fabrik khusus untuk memberikan keselesaan yang ideal kepada si pemakai. 

Selain itu, Asics turut membawakan koleksi seluar sukan yang sememangnya berkualiti dan boleh dipadankan dengan mana-mana pilihan baju sukan yang anda gemari. Apa yang paling penting, kesemua koleksi pakaian sukan ini boleh anda miliki dengan harga yang cukup berpatutan. 

Tingkatkan juga prestasi larian anda dengan koleksi kasut sukan Asics Malaysia yang praktikal dan trendy ini!
Seeeeeeeeeeeeee! Bukan setakat untuk perempuan yang mendambakan kejelitaan sewaktu bersukan sahaja! Untuk abam-abam sado/sado wannabe pun hado! Kasut sukan dia mengancam sungguh lah. Kalau pergi gym pakai kasut sukan Asics mesti ada yang jeling cemburu. Hiks!
*buat muka comel dekat suami minta belikan kasut sukan Asics HEHE*

Tuesday, July 21, 2015

Baby Z is here!

*Today is Day 49. This is a throwback thingy so there might be something wrong somewhere HAHA*

2nd June 2015
Sepatutnya hari ini aku kena pergi check BP yang perlu aku buat setiap 2 hari itew. TETAPI dalam pukul 7.30 pagi disaat aku asyik bergolekan menunggu suami bersiap pergi kerja, ada popping sound di dunia bawah sana. Tetiba basah, tetiba terkejut. Aku yang sedia kalut ini apa lagi terus gabra. Terus jadi objek pegun, tak bergerak. Sambil panggil suami cool ku itu, aku keras atas katil. Sebab setiap kali bergerak, rasa macam water leaking. Aku cakap air ketuban dah pecah. Laki aku macam tak berapa nak percaya. Sebab EDD in 11 days. Terus aku bangun, tunjuk kat dia baju kelawar (standard lah uols baju feveret musim panas ni) aku yang lencun. 

K: Sure bukan terkencing?
Aku: Kot kencing boleh tahan kot. Hok ni mana boleh tahan. Tengok ni tengok ni.
K: Abang kena pergi kerja tak ni? Nak buat camana ni? Hospital? Baby dah nak keluar ke?
Aku: *ok sekarang siapa yang kalut lebih ni* Nak mandi lah kejap. Rasa busuk. 
K: Takyah mandi lah. Kang baby keluar masa tengah mandi cemana.
Aku: *tukar baju sembur minyak wangi* 

I feel no pain. Sempat bergurau senda dalam kereta sambil menikmati milo sejuk kali terakhir sebelum pantang 365-hari-tanpa-ais. Sempat habiskan surah Maryam sebelum sampai hospital. Sesampai hospital, laki bini kalut dengan rancangan pergerakan masing-masing. Nak drop kat mana, pergi parking dulu lah apa lah, nak bawa beg terus ke tidak. Epik, first timer ini. 

Dekat 5 jam berteleku kat bawah sebelum boleh masuk wad. Isi borang, test urine, sesi seluk menyeluk, scan, duduk, tunggu, tunggu, tunggu. Aku dah siap tanda kawasan sebab air ketuban leaking secara menggila. Memalukan, not. Aku cam lantak lah nak cakap apa aku dah nak bersalin ni cepat sikit boleh tak.

Bukaan baru 2cm, tapi sebab water leaking so kena admit ward jugak. First time wei masuk hospital, cuak kebebeh jugak lah. Sampai wad, katil takdak sistah. So kena duduk tunggu kat kerusi dulu. Laki aku dah cam pahallll. Tapi aku cam takpe ok jer tak sakit pun lagi. 

*water leaking scene continues* 

1.15PM
Mini contractions are happening. Setiap 5 minit. Tapi mampu ditangani lagi. Duk seronok makan juadah pertama di hospital. Not bad yo. 

Drama sikit masa ni sebab doktor nak masukkan jarum drip kat tangan. Terrrrlalu mentakutkan OK. Aku sudahlah pentakut jarum. Kena ambil darah setiap kali checkup pun ngeri, apetah lagi hendak meredhoi jarum drip itu menusuk tangan sendiri. Doktor lelaki, macam muda-muda sikit agaknya sebaya sebaya lah kot.

'OK puan saya nak letak jarum drip ni ya.'
'Gosh besarnya' (pandang suami mohon diselamatkan)
*gelak doktor itu*
'Memang wajib ea? Kalau tak cucuk takleh?' (Tengah takut so soalan yang keluar memang macam lulz)
'Kena puan. Sebab puan dah leaking ni so nanti kena masukkan antibiotik if belum bersalin yada yada yada'
'Huuu ok lah. Tapi bagitau bila nak cucuk. Saya taknak tengok.' 

Terus pandang lain dengan harapan tak berasa lah sakitnya. HA HA HA dalam angan angan je lah tak rasaaaa.

1.40PM
Nurse panggil buat CTG. Husband is waiting in the waiting room. Masa ni contractions makin kuat. Sekali dia datang tu memang mengerekot badan. Nurse yang pantau cakap dah kuat contractions ni sabar ea. Yang tak menahan, yang pantau sorang je, tetiba ramai yang datang tengok pehtu berborak. Excuse me I'm having contractions here can you go somewhere else please. Mujur je nurse baik hati, pemurah dan penyayang belaka nya. Kalau tak mahu juga aku tempik kat telinga sesorang.

2.30PM
Husband came to the bed. Pass handphone. Risau isterinya ini sekejap sana sekejap sini. Selesai CTG, kembali ke waiting room itu. Ada banyak bayi, tunggu giliran ambil darah. Kena cucuk, menangis bayi kecil itu. Kasihan, baby. Sempat dramaaaaaa.

3.00PM++
Baru dapat katil. Husband senantiasa bersama. Tak peduli waktu melawat ke tidak. Bila ada yang tanya, 'isteri saya nak bersalin ni.' Sampai katil, laki aku yang tido. Aku melangut je lah. Tak mengantuk. Bila tengok ada yang tengah urus baby, duk terbayang diri sendiri.

'Esok aku cenggitulah agaknya hihihi' (dalam hati) 

4.00PM
Contractions yang menggoncang jiwa bermula. Setiap kali ia datang, aku genggam bahu suami. Redho, suamiku itu. Dia tanya sakit cemana, cemana dia boleh tolong. 

'Tak reti nak describe. Takpe abang duduk je ea.' 

Baring kekiri. Berkerut dahi setiap kali contractions datang. 

6.00PM
Aku cakap kat suami aku dah tak tahan. Sakit sangat. Suami panggil nurse, terus datang bawa wheelchair. Ingat nak gi mana. Kena seluk rupanya. Perit, setiap selukan itu. Mimpi ngeri. 

Drama bermula. Doktor cakap 3cm, nurse cakap 5cm. Aku cam zzzzz tolong lah kalau aku terberanak kat wad memang aku samannnnnnnn. Orang tengah sakit, korang sempat berselisih pendapat. Kot aku larat, masa tu jugak aku sekolahkan dedua. 

Lepas segala drama, nurse cakap OK masuk labour room pukul 8 malam nanti.

7.30PM
Pak guard sado datang suruh pelawat kosongkan wad. Laki aku taknak sebab kejap lagi dah nak pergi LR. So abam sado tu suruh tunggu luar wad je.

7.45PM
Nurse datang bawa wheelchair, sebab dah nak turun ke LR. Bawa baju baby dengan pampers SAHAJA. 'Hey matron masa kursus cakap ada labour bag lah bukankah sepatutnya kena bawa satu beg?' NEHI BABUJI. 

Nurse tolak aku kedepan, suruh naik atas katil beroda. Susah gila sebab kau tengah sakit tapi orang suruh kau panjat. Aku naik juga la tapi dengan kelajuan sloth. Pedulikkk nak cakap apa sapa suruh katil beroda ni tinggi sangat. Aku yang dah tinggi ni pun terkial-kial, kot yang golongan kurang ketinggian cemanaaaaa.

Berpeluh-peluh aku duk tunggu kat atas katil beroda tu. Sampai laki aku pun tak perasan bini dia yang terbaring kat depan kaunter wad tu HAHA. 

8.00PM

Nurse tolak turun bawah ke LR. Masuk je LR pergh nikmat tidak terhingga. Nyaman gila dapat aircond. Aman damai gila suasana. Aku sampai terfikir kejap eh betul ke labour room nih cam senyap melampau je? 

Betul dik non. LR dekat HKL syok gilos. 

Panjang lebar lagi sebenarnya penceritaan aku ni. Tapi sebab Akasia dah mula, jadi kumohon undur diri seketika. Nanti aku sambung cerita dekat dalam labour room pulak OK. Anakanda tengah beradu ni dapatlah fefeeling tengok Doktor Haris sekejap. #ehhhh #lakiahkaklagikacaklahtapinya 

Saturday, May 30, 2015

Holiday mode is ON

Assalamualaikum. Hello people on board. 

Alhamdulillah, untuk kesihatan yang baik sehingga ke saat ini. Meski perasaan berdebar tu hampir wujud setiap masa. Nervous, weh. I'm counting days now. 

Alhamdulillah, cuti sekolah sudah bermula. Alhamdulillah, aku dapat mengelak dari membuat drama di sekolah. Jika tidak, akulah yang paling gusar setiap kali membilang tangga naik ke kelas. Dalam hati 'tolong jangan beranak sekarang, tolong tolong tolong.' Alhamdulillah juga, segala pekerjaan dan taggungjawab aku di sekolah sudah diselesaikan. Jika tidak, pastilah gundah gulana cutiku nanti masih dihantui fail, laporan dan slip peperiksaan budak. Boleh mengundang royan. 

Sekarang, semua membengkak. Paling obvious, muka. Mengembang habis. So don't expect a selfie on my instagram. Terlalu menterkejutkan jiwa HAHA. 

Berat badan pun naik dengan gembira. Nurse terkejut benar mendadak naik berat badan aku. Dia tanya kenapa. Jawapan aku...

'Sekarang ni semua benda nak makan, sebab lepas ni kena pantang dah huehue.' Sambil tersengih. Sukahati aku jawab gitu tapi mujurlah nurse tu cool je sebab result darah aku dua-dua normal. Kehkeh. Cuma dia risau kot aku terkena GDM dah penghujung nih. So, kena check blood pressure every 2 days. 

Tidur pun sudah tak berapa nak lena, akhir-akhir ini. Sakit pinggang dan sakit belakang terlalu menggilakan. Kadang-kadang rasa nak bangun menangis tengah-tengah malam. I adore my sleep. Jadi pabila tak selesa nak tidur, hati berasa sedih melampau. Aku dah la jenis bila tidur suka berpusing kiri ke kanan, kanan ke kiri. Jadi bila nak pusing tu, pergh bisa memang berbisaaaa. 

Beg-beg semua dah ready dalam kereta. Carseat pun dah ready dengan padding semua. GL dah siap, borang cuti pun kerani dah uruskan. 

Sekarang, berpeluh tahap susah nak cerita. Horrible. Sepanjang masa kepanasan. Duduk dalam aircond ke depan kipas ke sama je. Tigapuluhtiga baldi, tunai. Kalau tengah tanda buku bebudak sibuk berkerumun keliling aku memang aku suh pergi duduk. Taknak dengar, aku jerit. Kipas tangan sepanjang masa dalam handbag. Penyelamat dunia, kipas beruangku itu.

Baby Z is moving happily inside me. Tertanya tanya bagaimanakah princess ini kelihatan, pada saat dan ketika ini. Last time we did a 3D/4D scan when baby Z was 29weeks old. She was 1.3+kg at that time. She covered her face with her hands. And busy sucking her thumb. The last scan I did at KK few weeks ago, Baby Z is already 2.5kg. Alhamdulillah, everything is fine. Baby's weight OK, placenta OK, position also OK. 

So, I'm officially a timed-bomb. Anytime now. Please pray for me and the baby. I would like to apologize to everyone who are reading this right now if I ever hurted you, or made you angry or upset. I'm truly sorry for everything. 


Saturday, May 16, 2015

Quick short update : LABOUR BAG, WARD BAG & BABY BAG

Assalamualaikum.

Apa khabar semua orang? Kot ada yang masih sudi bertandang ewah. Tak sangka ada lagi yang sudi baca tsk ;') Ada jugak geng preggy mummy yang sudi drop comments kat entri iols. Iolz iz very happy. Semoga urusan kita semua dipermudahkanNya, aminnnn.

I was in the middle of finishing the draft for my second book. Eceh bunyinya macam hebat. Tidaklah. Buku latihan untuk kanak-kanak sahaja. Alhamdulillah, rezeki baby. Dapat projek buku ini awal tahun haritu. Gigih jugaklah nak kena sort out every single things for these books. Kena habiskan draft for the third before June comes. Kalau tidak bersilatlah daku antara buku dan anak sendiri nanti. HAHA.

Baby is kicking happily at the moment. Lebih dahsyat pula di hujung-hujung ini. Perut dah rasa macam belon. Kadang-kadang entahkan siku atau lutut yang timbul. Sebab baby dah besar, so rasa macam stuffy betul keadaan perut sekarang. Stretch marks usah cakaplah. Terlalu mentakutkan. Tapi orang cakap demi anak, emak pejam mata je lah peta dunia atas perut nih. Lepas bersalin nanti kena cari krim penghilang stretch marks terulung di dunia.

I am very nervous right now. Minggu ini, masuk 36 weeks.

Pagi tadi dah selesai persiapkan Labour Bag, Ward Bag and Baby Bag. Aik kenapakah sampai 3 beg? Bercutikah di hospital nanti? AHAHA.

Ayuhlah mari kakak cerita sikit perihal beg yang mencurigakan(?) tapi sangat penting ini. Ilmu pengetahuan ini pun diperoleh masa Kursus Keibubapaan dulu. Matron yang beritahu perihal beg-beg ini. Tapi matron bagitahu 2 beg je iaitu LABOUR bag dan WARD bag, aku tambah lagi satu sebab aku selfish boleh tak HAHA. Taknak share beg dengan baby sebab kalau nak share jugak, aku kena angkut luggage. LULZ.

Konsep penerangan pasal beg ini adalah sebab matron cakap. Jadi hashtag matroncakap.

Mesti ada yang rasa pelik kan kenapalah nak sampai banyak benar begnya nak bersalin kat hospital nih?

#matroncakap
supaya SENANG nanti nurse nak angkut dengan kita masa nak pergi labour room. Kalau masuk hospital tapi belum 4cm dilated, kita kena duduk wad dulu kan. Lepas 4cm dilated baru boleh masuk labour room. Dalam kesakitan, gimana mahu pilih pilih baju dalam beg mana nak bawak mana taknak bawak pergi labour room? Silap haribulan itu tertinggal ini tertinggal. Sebab matron cakap, banyak kes yang nurse kena godek beg mummy untuk cari kelengkapan nak bawak pergi labour room. Kelam-kabutlah nurse. Kita haruslah lagi kelam-kabut buatnya nurse tak jumpa pampers ke tak jumpa kain batik ke. Bila dah kelam kabut mesti rasa nak marah. Marah campur sakit itu seksaan nama dia. Jadi, bila dah ada LABOUR BAG asing dengan WARD BAG, senang nurse nak capai waktu nak tolak kita masuk labour room. OK?

LABOUR BAG
-1 baju mummy (seeloknya berbutang)
-1 baju baby (matron cakap baju sahaja. takyah seluar lah tak sempat pakai pun sebab nanti nurse bungkus bungkus sajork baby.tapi aku letak je sebab nanti senang nak trace kat mana aku letak seluarnya HAHA)
-1 napkin
-1 towel baby
-1 baby blanket
-pampers (aku letak 3pcs)
-1 kain batik
-1 baby hat (optional)

LABOUR BAG ni untuk dibawa ke labour room. So kelengkapan dalamnya takdelah banyak sangat. Cukup-cukup untuk digunakan selepas bersalin, sebelum dibawa ke wad. Ini senarai yang matron bagi. So kira aku copy paste je lah muehehe.

WARD BAG
-bekalan makanan seperti roti dan air kotak
-baju mummy (tak kisah berapa. janji wajibul ghunnah kena bawa baju yang nak pakai masa keluar hospital)
-maternity pads + breast pads
-baju baby (tak kisah jugak berapa)
-napkin
-sapu tangan
-booties and mittens / socks baby
-baby hat
-pampers baby (aku letak 9pcs)
-wet tissues
-bebedak, losyen et cetera
-towel mummy
-dan yang sama waktu dengannya.

Beg untuk wad ni tak kisah nak bawak apa sebenarnya. Sebab beg ni akan stay dekat wad je. Yang akan ikut ke labour room adalah labour bag. So dah nampak kan beza dua-dua beg ni?

Macam aku, aku wujudkan lagi satu beg iaitu BABY BEG. sebab aku tak campur bebarang aku dengan baby. Basically benda yang sama dalam WARD BAG tapi aku just divide barang aku dengan baby, cenggitu. Sebab bebarang baby ni kan halus-halus kekecik je semua. Aku ni bila dah kelam kabut semua benda susah nak jumpa HAHA. Jadi sebelum aku jadik Hulk kat hospital nanti, baik aku permudahkan mana yang boleh dimudahkan. Ewah.

Tadi tak sempat pulak nak snap gambar beg-beg aku yang berwarna-warni ittew. Nantilah kalau sempat aku tangkap gambar, aku share kat sini OK?

Take care ibu-ibu mengandung semua!


Wednesday, May 13, 2015

Of educating children

Nota: Ini hanya sekadar pendapat aku yang picisan.

This issue popped up suddenly in the group whatsapp. About kids being rude and playful in the classroom. Mess with teachers and whatnot. I clearly understood the situation like this:

Bebudak tu suka menjawab.
Bebudak tu berani mainkan cikgu.
Bebudak tu bising, main dalam kelas.
Bebudak tu tak hormat cikgu, langsung.
Parents backup habis, takleh nak buat apa. 
Kalau cakap kat parents pun tak guna. 

These happens to teachers. Bukan satu, tapi ramai cikgu. 

TRUE. Sebab these days, we (teachers) have ZERO power. We are powerless. Tak boleh pukul tak boleh ganggu fizikal, mental dan emosi murid. YES THIS IS REALITY IN SCHOOL THESE DAYS. 

                    
*Foto ihsan Google 

DULU, benda benda macam ni yang didik kita, buat kita jadi manusia. Jadi orang, bak kata orang tua-tua. Rotan, pembaris, bulu ayam tu semua makanan ruji. Ko balik rumah, kena tambah lagi. Tak berani nak ulang benda sama. Sekali tak siap kerja sekolah, sekali itu je lah. Lepas tu taubat nasuha sebab dah tak mampu nak tahan sakit bila kena ketuk jari guna pembaris kuning panjang melintang dalam kelas tuh. 

Rotan, takyah cakaplah. Abah dulu pun jenis merotan. Adik nangis, aku kena. Walaupun bukan salah aku. Takleh buat apa, redho je lah. Sebab apa, sebab nak mendidik supaya aku jaga adik aku elok-elok, kot. Tapi kalau adik yang memang perangai cam hmph sikit tu ko berasa nak bagi penampar kasih sayang jugak sedas HAHA. 

Aku faham cikgu-cikgu ni mengadu pasal apa, sebab cecikgu dah tak ada kuasa. TAPI aku tak berapa setuju dengan seorang cikgu kat sekolah aku ni. Tradisional. 

'Yang penting cikgu kena tegas. Jangan buat baik sangat. Biar budak tak suka. Kalau cikgu dalam kelas, bebudak boleh melompat, berlari tak duduk tempat adakah salah murid?' 

Kenapa aku tak setuju?

(1) bukan semua cikgu yang kena tu cikgu baru. IF isunya adalah baik sangat dengan budak or suka bergurau. Sebab cikgu baru and fresh memang tak berapa garang pun. Biasanyalah. Thus, bebudak suka cikgu baru. Sebab boleh main-main dan cikgu akan layankan aje. Kalau yang kena tu cikgu baru, OK. Tapi sekarang ni cikgu cikgu lama pun kena. Cikgu lama yang bebudak mainkan. So? Salah cikgu ke guane? 

(2) dia jenis pukul budak. Sebab dia bahagian disiplin so ada power sikit. Wajibul ghunnah bebudak takut dengan dia. TAPI cikgu-cikgu lain powerless. Berani pukul budak memang ko tunggu mak bapak dia mari mengadap lah jawabnya. 

(3) kalau budak tak suka kau, kau rasa budak tu minat tak nak belajar apa yang kau ajar? Kita dulu semua pernah jadi bebudak, so kena reflect sikit kot. 

(4) lumrah dan fitrah kejadian Tuhan, bebudak ni memang tak boleh duduk diam. Short attention span. Melompat berlari tu memang perangai dia. Just kita kena kontrol lah sikit. Tapi biasanya bebudak ni berlari melompat tu bila dah siap kerja. Takkan nak expect diorang berteleku? Memang simpang. Bukan budaklah tu. 

Kelas aku pun takdelah perfect mana, class control aku memang failed jugak sebenarnya. Sebab aku ni suara je kuat, tapi aku jenis layan bebudak. Masa dekat Auckland, kitorang ada few weeks experience kat sekolah sana. Cikgu sana guna Soft Approach, pendekatan halus. Jadi kawan dengan bebudak, nanti dia akan selesa dengan kita, jadinya lagi senang ilmu tu dia nak serap. Apa-apa pun main psikologi. Slow-talk. Kalau tengok, suasana sana macam best sangat sebab cikgu dengan budak macam kawan.

Aku CUBA sebolehnya apply soft approach dalam kelas. FAILED. Sebab bukan budaya kita macam tu. Kita berlembut, tapi kalau dah memang dasar tak makan saman, terbang jugak bulu ayam dalam kelas aku tu. Aku ada beberapa bad experiences in school berkaitan class control. Epik. Dan pengalaman tu yang mengajar aku macam mana nak guna soft approach ni sebetulnya. 

Benda ni take time. Sebab kau kena create a bond with the kids. Tapi once ko dah create the bond, insyaAllah everything will go smoothly. Aku struggle gila awal tahun dulu. Aku blurr. Macam mana nak kontrol budak kelas ni. Macam mana nak pastikan semua orang hantar buku tulis on time. Macam mana nak pujuk bebudak ni supaya fikir bahawa English tu senang. Macam-macam aku cuba. Yang bergaduh tu, aku slow talk. Aku cuba elak hantar diorang jumpa unit disiplin sebab memang confirm kena rotan. Aku suruh diorang buat self-reflection. Fikir apa yang betul, apa yang tidak. Buruk baik tindakan diorang. Kekadang kelas aku tu dah macam ceramah agama pun ada. Wakakaka. 

Aku ajar 2 classes of Year 4. Suprisingly, kelas kedua hujung yang aku ajar ni lagi senang nak hantar buku compared to bebudak dalam kelas first. Ada budak kelas first yang tak pernah hantar buku dari awal tahun. Ko bayang tahap meradang aku macam mana. Sebelum ni aku asyik tarbiyah yang kelas kedua hujung ni je. Sekarang, dengan kelas pertama pun aku tarbiyahkan sekali. Baru kau tahu langit tinggi ke rendah. 

Bebudak ni, diorang suka bila kau puji, lambung ke langit. Bukan rugi apa, kau puji la dia pandai, bijak bila dia score 10/10 spelling. Kembang kempis hidung. At least, kau gembirakan hati dia. At the same time, ko akan motivate bebudak lain untuk berusaha yang terbaik. Benda-benda motivation macam ni sebenarnya tak susah pun nak buat. Antara kau nak atau taknak je. Tapi kalau dah memang kau dah mindset semua benda nak pukul memang tak jadi apa benda lah. 

Lagi satu, orang dewasa kena ada listening skills bila dengan bebudak. Dengar apa dia nak cakap, dengar dia nak cerita apa. Bukan kena daki gunung ke, cuci pinggan ke ape. Dengar je cerita bebudak tu. Bagi dia rasa dihargai. Bagi peluang walaupun kadang-kadang bebenda yang diceritakan tu tak logik atau tak penting pun. Kasi chance la orang kata. InsyaAllah, a good bond will be created between you and the kids. 

Aku tak cakap pukul budak tu salah, dan aku pun bukan 100% setuju dengan larangan hukuman yang KPM buat ni. Cuma, kita kena CUBA sesuaikan diri mengikut keadaan. 

Aku bukan tak denda, denda jugak. Tapi cara aku lainla sikit. Jawab salah? Pembetulan 3/5/10 kali. Tak siap kerja, bersedialah untuk mengadap tanda soal besar gila dalam buku. Bising? Aku akan tambah dan tambah latihan sampai semua orang bertenang, duduk tempat masing-masing dan diam. Sampai senyap. Sampai siap kerja. Dah siap kerja, bebas. 

Pergh.semangat betul menaip.padahal mengantuk dah tadi HAHA. 

Take care semuanya! 


Saturday, May 9, 2015

Bukan throwback : 3rd trimester

Assalamualaikum.

Mood tengah rajin nak menaip ni memang kena layankan aje. Sebab nanti bila malas tu datang, tahun depanlah baru dengar cerita, agaknya. 

I'm in my 3rd trimester, the last semester of my pregnancy. Ketika ini, aku sedang 'menikmati' gelombang-gelombang si kecik dalam ni. Bergelora perut. Sekarang pulak dia suka buat efek timbul-timbul kat perut. Kekadang tajam je rasa. Suami selalu tanya, tak sakit ke? Takdelah sakit. Tapi lenguh. Buat kau rasa macam nak terlentang bersandar je sepanjang masa. Waktu paling aktif, malam sebelum aku tidur dengan waktu pagi pagi subuh tu. Kekadang terbangun bukan sebab alarm clock, tapi alarm kicks dari dalam ni. 

Sungguh berdebar, hatiku ini. Dengan harapan, baby please ikut due date. Sebab cuti sekolah pertengahan tahun nanti baru mula cuti. Duduk dalam diam-diam, sampai masa doktor cakap boleh keluar, baru keluar OK? Jangan cetuskan drama dekat sekolah bonda. Sudahlah bondamu ini ramai peminat (hakhak). Nanti jadi sejarah sekolah pulak. Iya? 

Tidur malam dah tak berapa nyenyak sekarang. Once decide nak mengiring kekanan, memang kanan sampai pagi. Tapi ada masa, posisi tu tak menyelesakan. Kena pusing kiri. Sampai siang. Kalau rasa nak tukar tukar, kena tahan sakit masa nak pusing. Aku tak sempat beli pregnancy pillow yang tampak sungguh menyelesakan itu. Hanya depends pada beberapa biji bantal kiri kanan. OK jugaklah. Tapi memang kena berlapik. Kalau tidak, tak boleh lelap. 

Pengalaman mengandung cenggini buat aku terfikir kan mak, masa mengandungkan aku dulu. Besarnya pengorbanan mak. Macam-macam mak lalui. Masa tu mak muda sikitlah dari aku sekarang, 23 tahun. Dan masa tu aku rasa belum wujud lagi UJIAN AIR GULA. HAHA. Itu yang seronok masa penghujung 80-an dulu. 

Terima kasih, mak. Walaupun mak tak tunjuk betapa heksaited mak nak dapat cucu ni, along tahu mesti mak heksaited jugak kenz. Kekekeke. 

InsyaAllah aku bakal berpantang di Pahang, dengan emak. Masa tu entahlah bersawang ke bersemut kot blog ni haha. Sekarang ni aku bersungguh-sungguh merajinkan diri menaip supaya nanti aku dapat mengenang kembali memori manis manis. Gitchu. 

InsyaAllah, kalau berkesempatan aku nak jugak share sikit preparation untuk si kecik ni. Maklumlah first time haroslah heksaited ye tak? Tapi bukanlah tips sebab aku tak berasa layak pun lagi nak share tips sebagai seorang rakyat marhaen. Just nak buat kenang kenangan nanti kot mengandung kali kedua kali ketiga boleh recall balik eh eh eh eh. 

Mula dah nak mengarut. 

Bubye uols! 

#throwback : Memori air gula

Assalamualaikum.

So lets recall about this special 'tonic' yang boleh dikatakan macam nightmare untuk perempuan mengandung. 

AIR GULA WAHAHAHAHA *kilat petir berdentum* 

Basically, ada few reasons kenapa kena minum air gula. First, if masa mengandung umur lebih 25 tahun. Wajibul ghunnah uols. Second, if you're overweight. Dalam bahasa mudah, gemuk. Third, ada family history berkaitan diabetes. Fourth, if masa mengandung berat naik mendadak dadak dadak. Nafsu makan melampaui batasan pemikiran, begitu. 

Aku? Kusangka panas sampai ke petang rupanya hujan lebat di tengahari. 

Minum air gula yang wajib itu aku kena waktu Week 24. Redho hati puasa mula pukul 10 malam. Esok pagi serah diri kat klinik. Masuk je bilik nurse tu, tanjat gegirl. Airnya warna oren. Orange flavour, kata nurse. Suam-suam. Kena ambil darah sebelum minum. Lepas tu kena teguk satu gelas air gula ittew sampai habis. Rasa dia cam ko minum kordial oren yang jual kat pasar malam tu. BUKAN SUNQUICK ok. Tapi sebab airnya suam so aku minum OK je lah. Habis segelas, tunggu 2 jam kemudian kena ambil darah lagi sekali. 

Alhamdulillah result OK. 

TAPI kena repeat MGTT (ujian air gula) masa Week 32. Nurse pun berasa aneh. Bukannya aku ada family history, mahupun berat naik mendadak. Nehi nehi. Tapi doktor suruh repeat. Aku cam nak drama jugaklah tapi ko berani lawan cakap dokter? Redho, OK. 

Kali kedua, airnya sejuk. Bukan ais tapi bersuhu bilik. Ya Tuhan berkaca mata nak habiskan. Rasa melekat zarah zarah gula dalam tekak. Lepas tu ada kakak yang masuk sebelum aku macam nak termeluak sebab dia struggle nak habiskan air gula dalam gelas dia. Macam loya loya nak muntah tu. Perasaan nak muntah tu kan contagious, so dia cam automatik kena kat aku jugak. Hamek ko nasiblah aku boleh kontrol. Kalau tidak, nayaaaaaaa. 

Nurse cakap kalau result kantoi, dia akan call. Tapi so far takde pun call so insyaAllah OK kot. HEHE. 

These weeks berat aku naik over limit pulak KAHKAH. Seronok sangat makan kot. Tapi sebab baru 2 minggu lepas buat MGTT, dia pejam mata je lah. Kantoi aku banyak makan bebenda manis kuikui. Tapi memang sepatutnya aku perlu dimaafkan sebab berat aku takdelah naik berbelas kilo dari berat asal. (Walaupun aku dah memang gajah). 

Kesimpulan yang aku boleh buat ialah, hati kena redho. Sebab ujian air gula ni untuk kebaikan kita dan baby jugak. Manis manis air gula tu, telan je lah dan berdoa agar hidup boleh diteruskan seperti biasa. Gittew. 

Kurangkan manis dalam minuman, lebihkan manis dalam senyuman. Ewah! 

Saturday, May 2, 2015

#throwback - The-quite-fun-2nd-trimester

Assalamualaikum :)

Compared to the first 12 weeks of pregnancy, the 2nd trimester was quite fun. Less stressful, less drama. Cuma di peringkat awalan trimester kedua itu, morning sickness agak memeritkan. Menjadi-jadi berbanding suku pertama. Deria semakin sensitif dan drama tak menentu hala. Menjadi malas memasak dan berharap agar makanan terhidang begitu sahaja.

MENGIDAM
Mengidam tak tentu hala. Sampai suami pun pening.

'Yang, nak makan apa?'
'Emm tak tahulah tapi rasa macam nak makan something yang ada sos black pepper.'
'Chicken chop?'
'Tak'
'Err habis tu?'
'Fries dengan sos black pepper ada jual tak eh?'
'Entah'

TETIBA. TETIBA. TETIBA.
'Takpelah. Beli roti canai kat mamak je. Nak kuah dal. Nak DUA.'

Selera yang sekejap ada sekejap tak ada masa 1st trimester dah menghilang. Selera makan KEMBALI. Namun masih luarbiasa. Nak makan memacam. Sekejap benda itu sekejap benda ini. Bersyukur ke hadrat Illahi TIADA mengidam yang aneh-aneh. Buatnya teringin nak makan ayam kampung gulai tempoyak, tidakkah terbeliak mata semua orang? KAHKAH.

THE FIRST KICK
Teruja. Berdebar-debar. Bagaimanakah perasaannya ditendang dari dalam tubuh badan sendiri? Sungguh mengujakan, perasaan itu. Berdasarkan pembacaan, the first baby kick untuk first pregnancy adalah agak lewat berbanding yang mengandung kali kedua. And I was like, tak apalah. Tunggu je. Nanti merasa jugak. Eceh. Menyedapkan hati. Sebab kakak-kakak di sekolah selalu bercerita pasal baby kicks.

'Tunggulah nanti bila dia start kick tu fuuuhhhh lemah longlai ko rasa. 
Memang nak duduk je taknak buat apa-apa.'

The first kick was in the cinema, Suamiku Encik Perfect 10 KOT. Atau Into The Woods. Atau filem-filem yang lebih awal dari itu. Can't remember. Lebih kurang minggu 20/21. I was surprised. Apakah ini apakah ini? Apakah yang menyebabkan adrenaline rush secara tetiba ini?

I told husband and he put his hand on my tummy. HE FELT IT. Dan secara tetiba ianya menjadi #thehappiestmomentinlife. EXCITED although it was just a small kick. Macam dup! gitu.

Lalu laki bini ini tersengih-sengih sepanjang tayangan.

'Entah-entah baby sensitif bunyi kuat tak?'
'Kot. Terkejut agaknya.'
'Lepas ni tak bolehlah tengok wayang dah.'
*Jeling*

GURAU JE LAH!

TABUNG
Sejak perkhabaran berkenaan GST tersebar di serata Malaya, kami gundah-gulana. Barangan bayi masa kini semakin bertambah harga. Banyakkkk benda kena beli, kena prepare. Lalu suami isteri newbie ini mula membuat tabungan. Sedikit-sedikit lama lama harapnya jadi bukit. Ewah bermadah!

Alhamdulillah hasil usaha titik peluh dan nikmat rezeki yang tidak terhingga dari Allah Yang Maha Esa, ada juga faedah tabungan kami rakyat marhaen ini. Dapatlah cover budget untuk membeli apa yang patut, menambah duit poket bekerja makan gaji setiap bulan. Walaupun dugaan untuk cash out duit tabung tu tiap-tiap hari ada (HAHA), terus mengucap menangkis nafsu. Tapi sekali-sekala ada jugaklah cash out duit tabung sebab terdesak. AHAHA. Sorry baby kalau dah terdesak memang tak boleh buat apa, sayangku.

RUJUKAN/BAHAN BACAAN
Sejujur-jujur-jujur-jujurnya, aku bukan seorang pembaca tegar. I no like books. Blogs I like HAHAHA. Aku bukan jenis boleh hadap buku dan tetiba jadi bijak. Sebab aku punya short attention span. Bagi aku novel, aku akan habiskan sehari TERUS. Tak boleh tunggu. Tak boleh satu novel untuk seminggu. Aku tak zabar nak tahu ending, biasanya. Aneh, tapi benar.

My husband is a fan of Big Bad Wolf Book Sales. Iya, yang ramai orang itu. Yang menggilakan dan memeningkan bila orang berpusu-pusu sana sini Ya Tuhan dari manakah semua orang ini datang? While my husband was busy looking for books, I was busy looking for the best port. Dan secara merambang aku akan grab mana-mana buku yang tampak menarik vavavoom untuk menemaniku di saat aku menanti suamiku itu. Ada beli beberapa buku berkaitan pregnancy yang sepertinya boleh menambah ilmu didada. TAPI sampai je rumah entah kemanakah buku itu menghilang. HAHA. Tak hilang pun sebenarnya. Molek elok tersusun dekat rak tanpa dihiraukan perempuan mengandung ini.

Untuk rujukan, aku selalu online je lah. Apa-apa pun google je sekarang ni kenz. Semua pup pap pup pap muncul. Tapi bahan bacaan utama aku adalah kebanyakannya dari babycenter.com. Mudah dan senang difahami. Juga blog-blog sekalian wanita yang berkongsi pengalaman mengandung. Gitteww.

DUGAAN (mungkin)
Husband was admitted at the hospital for 5 days. Lima hari weh tidakkah bergenang airmata? Suspected dengue but it was a faulty. Bukan denggi, hanya dehydrated. Tapi dehydrated sehingga ditahan wad. Tidakkah bahaya penangan cuaca sekarang ini? Jadi, ayuhlah banyakkan minum air masak sepanjang hari. Ewah sempat pulak buat pesanan penaja.

Alamak perut berkeriuk pulak dah. Kena pergi makan nih. Nanti sambung eh.

Take care!






Wednesday, April 22, 2015

#throwback - The 1st Trimester of My Pregnancy

Assalamualaikum. Hai.

Entri ini adalah bertemakan #throwback, sebagai kenangan dan panduan untuk masa hadapan. Semoga aku istiqamah. Puh. Puh.

Kita sebagai manusia, merancang. Allah yang Maha Berkuasa itu yang menentukan. Rezeki kami awal. Tidak merancang atau apa-apa pun. Nak cerita details macam over pulak kan. So kita cerita serba sedikit aje lah. OK.

I can feel that I have something in me. Tak tahu nak describe macam mana. Kerana selalu berasa tak sedap badan. Dan menjadi pemalas melampaui batasan pemikiran. Bendera Jepun biasa muncul ON TIME. Tapi tak datang-datang pula. I was curious. Lalu beritahu suami. Lalu bertindak membeli UPT dalam keadaan kedua-duanya bertolak-tolakan sebab malu siapa nak pergi bayar. HAHAHAHA. Sungguh newbie punya perangai.

UPT

The first UPT was a faulty. Tiada bayangan. Kosong sahaja pembaca itu. Salahkah cara aku?

Obviously SALAH. Sebab ianya faulty. Aku baca-baca online. Tunggu 2 minggu. OK lah.

2 minggu kemudian, beli dua UPT dengan penuh keyakinan. Sebab cashier perempuan so OK. It turned out, the first one was +ve. Double line. Bergegar jiwa dan raga. Yang kedua pun begitu juga. Alhamdulillah. Tapi belum mencapai kelegaan sebenar. Kena pergi klinik ni, check. Terus pergi klinik, swasta. Another UPT. For me, merugikan. Sebab dia suruh buat UPT, bila +ve terus bagitau due date and thats all. Pup Pap Pup Pap RM25. Lulz. Tak ada advice, nothing. Mengecewakan, servis klinik itu. Boikot, terus.

Buka buku pink di KKIA semasa berada di Minggu 7. Without any black and white from the previous clinic (ugh), kena buat test lagi untuk pastikan betul-betul mengandung. Barangkali ada kes mengandung palsu, kot. HAHA. So dengan tabah dan redho menunggu giliran. Tahulah, klinik kerajaan.

SAH

SAH mengandung. Alhamdulillah. Buku dah buka. Tapi kena datang lain hari sebab patient ramai melampau. Buat appointment dan bermulalah fasa-fasa kehidupan sebagai ibu yang mengandung. Sampai sekarang, setia dengan appointment dekat KKIA. Walaupun kadang-kadang kena tunggu lama, tapi servisnya Alhamdulillah sungguh berpuas hati. Nurse baik, peramah dan sabar melayan soalan-soalan noob aku. Dia explain every single thing about pregnancy. Yang kita tak tahu, dan yang kita patut tahu. SEMUA.

JARUM

Aku pentakut jarum, sebenarnya. Tapi semenjak pregnant, ku gagahi jua. Setiap kali ambil darah, berderau jantung kakak. Kenapakah besar benarrrr jarum darah nya? Tapi demi anak, layan aje lah. Takkan nak nangis. Kot zaman sekolah dulu bolehlah lari keliling dewan. Sekarang? Jangan buang tabiat nok. Ada je waktu dan ketika, nurse yang ambil darah tu tak jumpa urat (most of the time, kot). Tapi ada sorang nurse ni paling mendasyatkan. Dia cucuk jarum, tarik tapi takde darah masuk dalam picagari tu. KOSONG. Perit pohpaleh weh. Terus rasa nak pengsan.

Injection untuk kancing gigi adalah ibarat cucuk api bagi aku. Pedihnya, aduh. Tiga hari lenguh lenguh tangan. Masa kena cucuk tu berair mata. Tapi haruslah kontrol. Nurse pun cakap memang sakit sikit injection ittew. Kakok redho, nurse.

MORNING SICKNESS

Alhamdulillah, morning sickness aku MILD sahaja. Tidak begitu teruk. Cuma waktu pagi, drama lah sikit. Elok pula, aku punya 1st trimester adalah sekitar waktu cuti sekolah akhir tahun. Dapat berehat dekat rumah. Tapi, morning sickness aku berlarutan sampai awal 2nd trimester. Macam-macam bau yang aku tak boleh bau. Termasuk, suami. Perfume yang aku belikan dan pilihkan untuk dia masa awal-awal kahwin pun aku tak boleh tahan. Telur goreng, PANTANG. Terlalu menggelikan, untuk aku. Aneh - aneh je orang mengandung ni eh.

Berat aku menurun sepanjang 1st trimester. Kurang selera makan, tapi tinggi selera tidur. HAHA. Aku jadi tak beringat nak makan. Sebab tak sedap tekak dan tak sedap perut. ANALOGI KEHIDUPAN LUARBIASA untuk orang yang kuat makan macam aku. Setiap kali appointment, nurse tanya eh eh kenapa berat turun lagi ni tak boleh macam ni yada yada yada. Tapi sebab masa aku bukak buku, berat aku menyebabkan aku dicop MATERNAL OBESITI jadi dimaafkan. Turun pun tak banyak sangat.

PERUT

I am originally boncet. So tak dapat beza lah mengandung ke tidak masa awal-awal. Suami pun pelik kenapa perut macam takde beza je nih HAHAHA (sekarang dah 3rd trimester dia pulak seriau tengok perut ittew). Even cikgu-cikgu dekat sekolah pun tak expect iols iz pregnant. Satunya, sebab aku memang suka pakai baju besar. No fit fit. Keduanya, aku aktif macam biasa. Sana sini buat kerja semuanya. So most people tanjat lah bila aku cakap aku pregnant. Heyyyy biaq betuiiii mananya peruttt tak nampak ponnnnn?

I have superpower, I can sorok my perut. KAKAKAKA.

Even everytime appointment pun nurse cakap perut aku kecik sikit dari normal. Tak tahu kenapa. Tapi sekarang, alhamdulillah dah OK mengikut usia kandungan.

_________________________________________________________________________________

to be continued...later. Kena pergi iron baju weh. KEKEKEKE.




Friday, March 20, 2015

2015

Eh eh sudah di tahun barukah kita ini? 

Nampak benar menipu. Mac dah nak habis oi. 
Assalamualaikum :)

Harap belum kelewatan nak ucap Selamat Tahun Baru (pfftt). Ada lagi ke yang salah tulis tarikh? Kekeke. Awal awal haritu punya susah nak adjust sampai tersalah tulis tarikh dalam kelas. Budak pulak yang tegur cikgu. Almaklumlah anak, gurumu ini masih dibayangi tahun lalu. Puitis. Padahal nak cover malu HAHA. 

Soooo many things happened. Housemates ku yang 3 orang geng Top 10 Meletops KL itu semuanya sudah bergelar isteri orang. Afiqah on December '14, Amalina on February '15 and the newest bride is Farhanis, March '15. Semua sudah ada 'Puan' di pangkal nama memasing. Dewasa sungguh perasaan. Umur semua pun dah melepasi 1/4 abad *terus google collagen terulung di pasaran*. 

Perjumpaan dengan sahabat handai sekarang sudah bertambah satu kali ganda ahlinya. Ia menjadi pertemuan sahabat-sahabat dan para suami sekalian. Meriah Uols. Yang isteri-isteri geng bercakap tiada berkesudahan, para suami menurutkan sahaja. Beginilah jika isterimu cikgu, sayang. Cikgu English pula, haruslah dramatis. HAHA. InsyaAllah di penghujung tahun 2015, ada yang menambah ahli ketiga dalam keluarga masing-masing. Masa tu tambah lagi ahli satu kali ganda. 

I have quite limited time to blog these days. Sepertinya banyak benar pekerjaan, aku ini. Balik sekolah, tewas. Tahun ini aku kena ajar satu kelas yang letaknya di Tingkat 4. Sudahlah berstatus kenderaan berat, perlu mendaki pula. Boleh bikin gempar satu sekolah jika kenderaan ini terbalik engko. Jadi, aku selalu bawa kanak-kanak riang itu ke ruang dewan. Freestyle learning. Playtime and quizzes. Tahun ini sudah kurang bebanan stress kerana hanya fokus kepada Level 2 sahaja. Tidak perlu melayan jerit pekik kanak-kanak di bawah umur. Alhamdulillah, jika tidak pastilah yang di dalam perut ini terperanjat sepanjang masa dek pekikan ibunya. 

Aik? 

Alhamdulillah, insyaAllah kami bakal bertiga Jun nanti. Now i'm reaching the 3rd trimester. Almost reaching lebih tepat. Belum diketahui hero atau heroinkah di dalam ini. Yang pasti, he/she is the ultimate kicker. Rasa bergetar tulang temulang setiap kali bergerak. Sampai suamiku pun terfikir-fikir, apakah yang dibuatmu anak di dalam itu. Sepertinya seronok benar berpusingan dan bergolekan dan menggelorakan keadaan di luar ini. He/she reacts well to my husband's voice. Setiap kali dengar suara K, i'll feel the kicks. Or somersaults. Well, both. 

Kami laki bini dah mula beli kelengkapan. Tapi sikit-sikitlah. Tambahan pula (ewah kau buat karangan BM ke apa ni), GST bakal bertandang ke muka pintu. I'm freaking out. I need to shop! Muka inilah yang berlegar-legar di ruangan bayi, setiap kali ke shopping mall. Takyah shopping mall sangatlah, Tesco pun aku layan. HAHA. Aku lebih kepada pakaian dan kelengkapan yang akan dipakai, laki aku pulak more to gadgets. Eh orang panggil gadgets ke eh? Tak kisahlah. Baby gadgets sepertinya stroller, carseat dan carrier. Yang sepertinya bakal menjadi tanggungjawabnya nanti. HEHE. Dannnnnn, dia freak out pasal baby's bedding. Awal-awal dahulu, suamiku itu berkehendakkan wooden cot. Kerana dia nak jadi bapa mithali yang tidur dengan anak, macam dalam satu video yang pernah viral dahulu. Yang baby tu menangis je then bapak dia masuk dalam cot tu tidur sekali dengan dia. Wannabe sangat, suami. Aku rekemen playpen, terus ditolak mentah. Playpen is fragile, I iz heavy. Katanya. Ni nak beli katil bapak ke katil anak? 

I'm a fan of Return Of Superman, reality show Korea yang pasal bapak kena jaga anak 48hours without the mother. So I showed him Lee Hwi Jae's and Song Il Gook's parts. Terjatuh hati pula dengan konsep tidur bersama-sama sebegitu. Bentang tilam dan bedding dan bergoleklah semuanya. Gusar pula berkenaan saiz bilik yang tidak berapa mega itu. Dimana mahu bentang tilam dimana pula hendak disusun baju anak. Tunggulah, biar masa menentukan.

Draft ini aku taip minggu lalu. Minggu ini, identiti jantina penendang bertauliah ini sudah diketahui. Tapi tunggulah keluar nanti baru aku buat pengumuman meski sonographer itu bilang sudah 100% confirm jelas terang dan nyata. Dan bikin suamiku melonjak kegirangan, literally. 

Mum and Baby Expo minggu lalu gagah dijelajahi. Bukan expo itu sajalah, segenap ruang habis jelajah. Semua kawasan ramai manusia, GST punya pasal. Giant Tesco pun penuh uols. 

Esok dah 1 April. 
*menabung* 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...