Tuesday, October 2, 2012

Of school camping

Assalamualaikum

hujung minggu yang lalu, murid murid tersayang pergi berkhemah.kedengaran sungguh adventure macamlah camping dalam hutan lipur.sebenarnya hanya camping dalam kem.tapi adventure tetap adventure.especially untuk anak-anak bandaraya ini.

I read Fareha's posts about the camping and laughed my heart out.seperti kejadian itu berlaku di hadapan mata.eceh.siap ada PART 1 & PART 2.jadi, baca jangan tak baca. juga, berserta foto.dalam entri ini, TIADA FOTO.sebab realiti kehidupan aku sekarang ialah menumpang kamera orang.sobs.

camping was fun.we had a great time with the kids.dapat kenal more kids which is good in terms of mengeratkan silaturrohim sesama murid dan guru.ewah.bergurau senda and what so ever.sungguh fun, sungguh menggembirakan!(eh macam iklan Honey Star pula)

nak cerita everything macam panjang pulak nanti entri ni, jadi mari kita nomborkan perkara-perkara...

Ready...

Start!

(1) nama pun berkhemah dalam kem, sudah tentulah lampu kalimantan (ke kalimantang?) ada di mana-mana.TIDAK PERLU HIDUPKAN UNGGUN API.namun realiti seorang kanak-kanak yang membesar di bandar ialah, pergi berkhemah mesti ada unggun api.lepas siap pasang khemah terus tanya dengan muka excited cannot go, 'teacher kena sediakan tempat untuk buat unggun api tak?'. nak terbalik pulak aku gelak kan.HAHA.ini pasti penangan kartun Nickelodeon.

(2) daripada kitorang yang sepatutnya bertugas menjaga bebudak waktu malam, terpaksa bertugas dari pagi tolong diorang pasang khemah.berpeluh OK.disebabkan semua stok tak pernah berkhemah, so pasang khemah pun main hentam keromo.ada yang taknak pasang bumbung khemah.ada yang benam rangka khemah tu dalam tanah macam nak buat pasak bumi.Ya Allah.mujurlah ada dua hero (read: cikgu) menyelamatkan.

(3) sebelah malam, NIGHTWALK. first time in my life jadi orang yang di sebalik tabir nightwalk.yelah sebelum ni asyik kita je kena.setiap kali pergi kem, setiap kali itu jugaklah ada nightwalk.setiap kali ada nightwalk, setiap kali itulah nervous macam nak terpecah jantung.

so I know how the kids felt.muka memasing cuak tak yah cakaplah.nak jalan dengan teacher lah apa lah.last last, cikgu yang jaga check point.last last, cikgu yang menyakat.HAHA.

(4) esoknya, Jungle Trekking.memasing bising penat (cikgu pun penat).penat lagi takut pacat lagi.mujurlah cikgu-cikgu tak pengsan nak melayan kerenah yang aneh-aneh.mujurlah cikgu-cikgu ni jenis lasak juga (read: tak takut pacat). buatnya kena cikgu yang jenis menjerit-jerit, tak ke pengsan pulak abang fasilitator.

lepas habis Jungle Trekking, aku dengan Fareha terus balik JB.penat tidak terhingga.

it's a good thing bagi diorang experience pergi camping. bagi diorang merasai erti kehidupan.bila pergi camping, comot comot luka luka sikit tu perkara normal.nak bagi jadi lasak sikit sebenarnya.and at the same time, bebudak ni dapat belajar new skills (pasang khemah, survival, etc.).

well, I'm just saying.few of my pupils told me they can't go camping because their parents didn't allow them to.of course, I do agree that it might be dangerous sometimes.

but these days people go camping in a camp; a proper camp with toilets, and dining room :)

even with well-experienced facilitators.

teachers too.

and teachers will take care of your kids, seriously.

as a prove, all my pupils (who went camping) came back in a very good shape.they even shared the excitement of nightwalk and story of 'pacat' with their friends.

of course their friends are so jelly (jealous).

As a teacher, it's good to see these kids experienced something useful for their lives :')

4 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

as a parent mmg risau..

tp ms risya 4 thn lg akak dh lepaskan dia pegi rombongan dengan teacher dia..spy dia x terlalu bergtg kat akak :)

sizuka[Izzati] said...

@cik betty: mmg risau kak sbb bebudak ni xpenah g camping kan.faham :)

hehe bagusla tu.belajar berdikari.ewahhh :D

NzA said...

budak2 kalau camping mcm tu lh dik...mcm2 kerenah...ada yg smpai xtidur dok gelak2 dlm khemah.....

sizuka[Izzati] said...

@kak nza: hehehe akak mesti banyak pengalaman kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...