Friday, August 13, 2010

ingatlah orang yang tersayang

Salam Ramadhan.amacam puasa?hehe puasa-puasa jangan ponteng.tetibaaaa.sejak dua menjak tiga menjak ni banyak baca blog rakan-rakan yang mengulas isu buang bayi di Msia yang sangat super-hangat diperkatakan sekarang.boleh kata tiap-tiap hari ada orang buang baby.dalam tong sampah,tepi surau segala.paling baru saya baca tadi mayat baby dijumpai dalam lubang najis.astagfirullahalazim.dah takde cara lain ke selain membunuh?tak boleh ke biarkan budak tu hidup.what i mean is like, HELLO THAT'S YOUR CHILD.dah pandai buat anak,retilah jaga.hahh kau sekali kena.kalau taknak jaga pun hantar pergi rumah kebajikan or what so ever pusat kebajikan yang ada.berani buat berani tanggung.

bukan nak membanggakan warga NZ ke apa tapi mereka-mereka ni sangat menghargai bayi-bayi mereka.yes of course memang dah tentu agama kita dengan mereka lain.korang pun tahu orang putih hidup macam mana kan.tapi sekurang-kurangnya they will have a baby when they are ready.dan sebelum sebelum itu jika belum bersedia they will use full protection untuk mengelakkan dari membuat anak.ayat dah macam nak melebihi batasan tapi untuk buat anda-anda faham maksud saya, tidak mengapalah mungkin.haha ok abaikan gelak itu.sambung lagi.dan dalam muzium dekat Auckland ini wujud satu bahagian barangan bayi sahaja.yes macam pram, katil, baju-baju baby, toys dan sebagainya.the one yang classic punya style tu.that's one of the way the people here appreciate their babies.sebab kadar kelahiran dekat sini pernah satu masa dulu sangat rendah.banyak baby lahir tapi kebanyakan tak sempat membesar sebab sakit dan what so ever sebab lagi*perlu google untuk maklumat lanjut*.that's why kalau jalan-jalan dekat Auckland tak pelik tengok a white guy tolak pram with a baby inside sambil pimpin tangan his other two children.so sweet is it?jadi mereka tidak akan buang anak sebab susah nak dapat anak.bila ada anak akan ditatang bagai air sirap penuh jag.orang dekat Msia pulak senang sangat nak buat anak lepas tu senang-senang buang anak.booo-ya?

fareha tulis pasal kahwin.nak jugakkkk.haha.kadang-kadang rasa ada bagus jugak kahwin awal.boleh kurangkan kemaksiatan dan menghalalkan apa yang haramm.gituhh~boleh buat seseorang rasa lebih bertanggungjawab .dan matang mungkin.but it depends on people kan.macam saya, nak kahwin awal tapi mak tak bagi.hahaha okay gatal disitu.pernah berani-berani tanya mak pasal kahwin tapi mak cakap 'kerjalah setahun dulu...'.jadi begitulah ceritanya.hehe~

caucincau.sini takde soya cincau T____T

9 comments:

fatalist said...

fareha jgk dipromotkan...wawawa...entry pasal kawin tu hot...tibe kan!!!

sizuka[Izzati] said...

mestilah.heee~

Onelove...Jambu merah warna said...

hukkk.. dgr cter kan lepas ni sape buang bayi akan d sabitkan cbuaan membunuh dn mmbunuh... kne hkum gntung.. hrap2 xde lg kes2 mcm tu

sizuka[Izzati] said...

oh ye ke?huhu sabar je lah.memang patut pun buat mcm tuh.dah membunuh dapat dosa free-free lagi.patutnya once a woman give birth kan dosa terhapus.ini tidak.aigooo~

nik rosmawati said...

mmg patut pun kawen awl bg elak maksiat..dah makin teruk sgt kes buang bayi ni.

sizuka[Izzati] said...

setuju sangat.

cik nina said...

nak kawin awal gak..nak2,haha

nza said...

dan yg pastinya yg buang baby tu org2 melayu bragama islam......entahlh.

sizuka[Izzati] said...

cik nina: jom pakat kahwin awal:D

sis nza: betul tu sis.takde org len dah.huhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...