Saturday, June 25, 2011

bila adik-adik punya Facebook

Facebook sudah menjadi perkara yang tidak asing lagi dalam kehidupan sehari-hari untuk insan yang bergelar manusia.eh.sekejap.apasal ayat aku skema.ok.what I mean is, hampir semua orang ada Facebook kan.tak kiralah umur 50,40,30,20,10 atau 1 tahun [?].tapi kalau budak umur setahun ada Facebook, itu boleh dikira Guiness World Record mungkin.

dalam sejarah keluarga utama [tak kira sepupu sepapat makcik pakcik], boleh kira guna jari berapa orang yang punya Facebook.aku [22 tahun], angah [20 tahun] dengan kakde [16 tahun].sebab tiga orang ni punya pengaruh rakan sebaya.like serius weh.kawan engkau ada Facebook, takkan engkau nak main Friendster lagi ye tak?tapi bukanlah my other three little brothers and sister tak ada rakan sebaya.ADA.tapi pengaruh dia tak berapa awesome lagi.maybe Ijat agak logik lah kot tapi baru Form 2 macam tak ligat lagi nak bersosial mungkin.

one reason, dekat rumah tak ada internet.my parents think it's not very compulsory.duduk kampung, aman damai tenang bahagia dengar bunyi ayam berkokok whatsoever.serius rindu.kalau perlu internet, pergi rumah sepupu sekejap.10 minit je pun.tak ada hal.waktu aku dengan angah dulu rileks je tak ada internet tak ada komputer.layan je main pondok-pondok tetiap hari pun.abah pun redha je cawan getah dia kitorang bikin acuan kek tanah.hihihi.manis tidak hidup macam tu?serius aku rindu.

benda paling terkezutkan, adik aku yang umur 11 tahun [bongsu perempuan] add dekat Facebook.and I was like WHAT?ok now tell me siapa yang gatal buat Facebook untuk adinda ku ini.kerana aku fikir logik.adik aku serius tak reti godek benda alah teknologi ni.sebab kakak-kakak dia pun baru nak reti.sooooooooo who's the pokemon?

aku suspek ini pekerjaan sepupu-sepupu sebaya adik aku itu.maka, ini bukan pengaruh rakan sebaya.ini pengaruh sepupu sebaya T___T.

kalau dia tak rancak dan ligat dekat Facebook, aku memang tak bimbang tak runsing pun.masalahnya...


punya ligat duk upload gambar artis manjang.SNSD, Nora Elena, Taylor Swift, Selena Gomez whatsoever semua ada.pung pang pung pang bila stalk album dia, aik 5 photos je dalam album keluarga saya?WHATTTTTTTTTTTTTT.

aku fikir aku sorang je perasan, tapi tak.angah pun perasan.lalu dia buat serangan kakak-kakak.


Angah Rahim tu my other cousin.bukan suspek.dia sengaja sibuk-sibuk dalam adegan kakak-dan-adik nih.HAHAHA.

kitorang haruslah kenal perangai adik-beradik sendiri kan.dalam family pun ada 4 perempuan je, lagi 2 orang lelaki.Ijat dengan Adik tu memang haruslah buat hal sendiri.takde nak campur hal pompuan-pompuan nih.Kakde pulak entah zaman bila last bukak Facebook dia.kalau dikira-kira, aku dengan angah memang paling singa *garang roarrr* lah, tapi angah lagi singa dari aku.HAHA.so adik-adik boleh kira tak berapa berani la kalau kena sound dengan kitorang.itu yang bikin aku curious dengan komen adik aku dekat atas ni.amboi berani kau yeh.

tell me I am a typical sister.YES I am.runsing aku bila fikir hal dunia sekarang *amboi kalah menteri HAHA*.ok let me explain it to you according to what I learn in children psychology.eceh.kanak-kanak tidak boleh didedahkan dengan perkara-perkara yang tidak sensible dengan peringkat umur mereka.ok bahasa pelajaran ni memang rumit sikit nak faham.mari aku bikin mudah cerita.

kalau budak-budak, buat cara budak-budak.pergilah main tanah, main pasir, main pondok-pondok ke kawin-kawin ke whatsoever.because this is the stage when they'll learn EVERYTHING.sebab itu kalau ada anak nanti, biarlah dia nak memanjat menyondol ke whatsoever.itu cara dia experience life.tapi kalau dah kecik-kecik pandai menghadap Facebook, tak dapek den nak nolong.

sekian.tamat pelajaran children psychology kita untuk hari ini.HAHAHA.

p/s: aku lagi seronok kalau adik-adik aku enjoying life as a child macam kita zaman dulu-dulu.main tanah, main pasir, main guli, main rounders, main galah panjang, main kejar-kejar.tengok.sekarang kan dah rindu :')

23 comments:

❤NazirahMoktar❤ said...

heh, betul2..rasa budak zaman sekrang ni tak mencabar..alih2 main games komputer.pastu main facebook.bilr tgk anak buah sendiri main facebook je, rasa alahai,kecik2 dah ada facebook.nnti buku kemana apa kemana

sizuka[Izzati] said...

kan.huhu.entah camane nak setel.mungkin kena bagi ceramah kot.

shera haifa said...

runcing gak ngan adik lelaki sorang tu, tp dh umo 16 thn.. muhaha..

*nsb laa internet kat umh dop dlm bilik, so shera yg konker.. tu update blog hari2..

sizuka[Izzati] said...

hahaha.16 tahun dah ok la kot.bukan kanak2 lg :P

haha.update blog takpe.kita dah berumur [?].

khairul said...

alam kanak2 skrg da mcm bosan pun ada..asyik dgn dunia teknologi je, da pakai fon, ada fb, main game kat fb jgk..time kanak2 dulu besh sbb bt permainan rakyat :P kuar petang naik basikal ramai2..main game kat laman umah..huhu

✿ boonga_kecik ✿ said...

mys studnt yg umo bru jer 9-11 taun tue dh ada fb gak. siap add kta lg. xda privasi lgsung.

bdk2 skrg mgkin dh xmcm kita dlu. mngkin dh xknal main pondok2 gna apa jer bnda yg ada skeliling umah..

sizuka[Izzati] said...

@khairul: hehe betul betul.

sizuka[Izzati] said...

@boonga_kecik: huhu tau takpe.takut jugak nnti anak murid sndiri add dkt fb.

kan.setuju sangat.

Ryna Tri Asmara said...

agreed dengan entri kak sizuka ne sangattttt²~ !!! xD i mean, budak² skrg kena la pegi buat cara budak² kan ? :-/ pegi main masak²/tengok cartoon di tv/etc. tapi ne nda.

mau juga buat fb. mau juga ber-blogging. busy pula tu main nuffnang buat duit. agagagaga~ :B

i think sbb ne la budak² skrg maju, kan ? kecik² pegang blackberry (sepatutnya parents bagi dorang rasa phone hitam putih dulu =__=). kecik² sibuk mau DSLR camera =__= entah la kak. i see bila semua orang main DSLR, mcm hilang keistimewaan istilah "photographer" tu sendiri. sobs~

haihhh~ kids nowadays. confirm tanya apa tu tamagochi, dorang nda tau :)) hahahahaha~

sizuka[Izzati] said...

kan.tau takpe.ntah2 ada je yang xreti main masak2 LOL

HAHA setuju sangat.memang zaman dorg nih canggih manggih dah.

fareha said...

my sister is even worse. darjah 2 kot and i was like WT*. but internet is good, depend on how u use it.

sizuka[Izzati] said...

yep.mujur adik bongsu aku takde fb lg.no doubt about the goodness of internet though:)

NOOR FATIN said...

budak2 skrg dasyat2. kadang2 upsr pn dah ada blog. ada yg dok bw tau! slalu jumpa. facebook lagi la. kahkah

sy start kenal internet lpas spm. umur 17 tahun! tu pn pegi cc. haha dah masuk blaja baru pakai broadband sndiri. heee..

budak2 mmg suka upload gambar artis. dlu masa facebook xde, sy gila main myspace, pn mcm tu jugak :P

sizuka[Izzati] said...

tau takpe.dasyat gila oh.huhu.risau betul.

samalah.lambat sikit kenal internet nih.LOL

maybe lah kan.retiss kan lawo.hehe.

ASaDa RyutaRo said...

11 tahun mmg kena ada fb dah skrg. hahahaha.. yang best gambar artis yang banyak. dahsyat...

sizuka[Izzati] said...

HAHAHA.i think tak perlu lagi kot.belajor pun sekolah rendah lagi.bawok bersabor dulu.

itu yang tak menahan.

Mama JnJnJ@Sue@Anang said...

fb jahat, akak yang 32 tahun ni pun balik2 terlukaa huhuu...

advanced ya adik izzati tu hihii

NzA said...

budak2 skrg dik, anak2 mrid akak seawal drjah 2 dh brFB..siap add cikgu ni....dan yg plg dasyat bila ayah tnya farouk nk FB ke cz ayah nk tlg buatkan..."tolong la ayah"..trlebih sporting susah!!!!!..cukuplh anak2 dara tu ada FB...

bunga said...

betul2..badan pun cihat lau budak2 dulu..ehe..anyak permainan,,:)

sizuka[Izzati] said...

@kak sue: tulah.mcm2 kan.huhu.

tau takpe.pekerjaan sepupu dia lah neh.haha.

sizuka[Izzati] said...

@kak nza: tulah.takut jugak nnti cikgu xde privacy pulak kan.HAHA tak lama lagi farouk pulak ada fb ea.

@bunga: tau takpe.seronok main kejar2 kan :D

Schubert Serenade said...

ank buah sy bru 7thun.da fb jugak..budak2 skrg..trlebih canggih!!haha

sizuka[Izzati] said...

kan.tahu takpe.haha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...